Eroakirkosta.fi -palvelua ylläpitävät vapaa-ajattelijat: Kirkon vastaisku olisi tervetullut

Pappien mielestä Eroa kirkosta -sivuston toiminta vääristää kirkon julkisuuskuvaa, mutta vain pieni osa aloittaisi kampanjan sivustoa vastaan. Vapaa-ajattelijoille sopisi keskustelu valtionkirkon asemasta.

Kotimaa
Tummaan pukuun pukeutunut mies pujottaa toisen sormen mieheen vihkisormusta.
YLE

Oman viestin saaminen julkisuuteen on haastavaa sekä kirkolle että Eroa kirkosta -sivustoa ylläpitävälle Vapaa-ajattelijain Liitolle. Kirkkoon liittymisiä ja eroamisia kyllä seurataan kohujen yhteydessä. Tänä vuonna liikehdintää on aiheuttanut keskustelu sukupuolinneutraalin avioliittolain hyväksymisestä.

Lännen Median papeille tekemässä kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) vain 15 prosenttia arvioi, että kirkkoon suhtaudutaan julkisuudessa asiallisesti. Puolet papeista koki, että Eroa kirkosta -sivuston toiminta vääristää kirkon julkisuuskuvaa erittäin paljon. Monet papit ihmettelivät, miksi niin pieni ryhmä kuin vapaa-ajattelijat saa paljon julkisuutta mediassa.

Vapaa-ajattelijain Liiton puheenjohtaja Petri Karisma arvioi yhdistyksensä onnistuneen siinä, missä kirkko ei.

– Kirkko on epäonnistunut omassa tiedottamisessaan. Homoillasta on jo neljä vuotta eikä siellä vieläkään on saatu draivia päälle.

– Jos kirkko on epäonnistunut, miksi meitä siitä syytetään? Pitäisikö meidän olla hiljaa, koska kirkko ei osaa hallita mediaa, Karisma kysyy.

Kohut ja eroamisluvut uutisoidaan

Vapaa-ajattelijainliiton puheenjohtaja Petri Karisma
Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma on toinen Eroakirkosta.fi -palvelun perustajista.Esa Ylikoski

Petri Karisman mukaan eroamisluvut kiinnostavat mediaa, mutta silti keskustelu ei mene vapaa-ajattelijoiden toivomaan suuntaan.

– Kohujen aikana tiedotteet menevät hyvin läpi. Mutta jos tuomme vähänkin muuta asiaa, se on radiohiljaisuus. Haluaisimme keskustella syvällisemmin valtionkirkon asemasta ja siitä, miksi Suomessa pitää olla yksi uskontokunta, jolla on erityisoikeuksia. Pääasia on, että on edes jokin tapa päästä esille.

Lännen median kyselyssä monet papit ihmettelivät vapaa-ajattelijoiden saamaa julkisuuden määrää – varsinkin, kun vapaa-ajattelijoita on vain murto-osa kirkon jäseniin verrattuna. Petri Karisman mielestä koolla ei ole väliä.

– Arkkipiispat ja piispat pääsevät kyllä medioihin. Eihän tasa-arvo ole sitä, että isomman ja rikkaamman pitäisi saada enemmän julkisuutta.

Kirkon vastaiskua odotellessa

Kirkko on epäonnistunut omassa tiedottamisessaan. Homoillasta on jo neljä vuotta eikä siellä vieläkään ole saatu draivia päälle.

Petri Karisma

Lännen Median kyselyssä 12 prosenttia papeista arvioi, että luterilaisen kirkon pitäisi aloittaa voimakas jäsenkampanja Eroa kirkosta -sivustoa vastaan. Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma toivottaa vastaiskun tervetulleeksi.

– Toivon kovasti, että näin tapahtuu. Luulen kyllä, että hukka heidät perisi ja he tekisivät vain julkisuutta meille.

– Tiedottaminen ja mediahuomion saaminen on vaikeaa. Pappien mielestä median pitäisi kirjoittaa siitä, että kirkko tekee hyvää. Kirkolla on pilvin pimein tiedottajia ja omia medioita. Pitääkö sitoutumattoman median automaattisesti kertoa kirkosta, jos heillä ei ole mitään, joka oikeasti kiinnostaa, Karisma pohtii.

Eroakirkosta.fi -palvelu on toiminut 11 vuotta. Tänä vuonna Suomen evankelis-luterilaisen kirkon on jättänyt yli 71 000 ihmistä, mikä on toiseksi eniten palvelun historiassa. Eniten väkeä erosi vuonna 2010 Ajankohtaisen kakkosen homoillan jälkeisessä kuohuissa.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko julkistaa kuluvan vuoden jäsentilastonsa 2. tammikuuta 2015.