Vientisäädökset tuottavat harmia asevalmistaja Sakolle

Suomen tulkinnat EU:n vientisäädöksestä aiheuttavat harmia riihimäkeläiselle asevalmistaja Sakolle. Suomi tulkitsee säädöksiä tiukemmin kuin muut Euroopan asevientimaat.

Kotimaa
Mies esittelee kivääriä.
Timo Leponiemi / Yle

Suomen tulkinnat EU:n vientisäädöksestä aiheuttavat harmia riihimäkeläiselle asevalmistaja Sakolle. Suomi tulkitsee säädöksiä tiukemmin kuin muut Euroopan asevientimaat. Sako vaatiikin samanlaisia vientilupia muiden EU-maiden kanssa.

– Tällä hetkellä aseteollisuudessa muilla EU-mailla on kilpailuetuna vientilupa sellaisiin maihin, joihin me emme saa toimittaa aseita, kertoo Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.

Muilla EU-mailla on kilpailuetuna vientilupa sellaisiin maihin, joihin me emme saa toimittaa aseita.

Raimo Karjalainen

Karjalaisen mukaan Sako on neuvotellut suomalaisviranomaisten kanssa viennistä kaksi kolme vuotta, ja lähentymistäkin on jo tapahtunut. Ensi vuodeksi onkin tehty kova investointisuunnitelma.

– Kyllä me uskotaan, että nämä asiat saadaan myöskin viennin osalta oikenemaan. Uskomme vahvasti tulevaisuuteen. Me investoimme ja teemme kovasti töitä sen eteen, Karjalainen sanoo.

Sakon valmistamista aseista 95 prosenttia menee vientiin. Suurimmat vientimaat ovat Yhdysvallat ja Kanada.

Sako takoo ennätyksiä

Riihimäkeläinen Sako on valmistanut tänä vuonna ennätykselliset 105 000 kivääriä. Viime vuonna meni rikki sadantuhannen aseen raja ja nyt ennätys korjaantui viidellä tuhannella.

– Myös patruunoissa löydään kaikkien aikojen valmistusennätykset, sanoo Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen. Seuraava tavoite on kivääreiden osalta 120 000. Myrkyttömien eli lyijyttömien luotien myynti on myös selvästi kasvussa.

Viime vuonna Sako palkkasi noin 50 uutta työntekijää. Sako-konsernin palveluksessa on kaikkiaan 320 työntekijää. Luvussa on mukana myös Hausjärven lataustoiminnan tehtaan 20 työntekijää.