1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

SAK ennakoi irtisanomisten jatkuvan ensi vuonna – EK: Talouden kehitys ratkaisee

Palkansaajien SAK kuvaa kulunutta vuotta synkäksi. Sadattuhannet ovat olleet yt-neuvottelujen piirissä, ja irtisanomiset ovat levinneet teollisuudesta ja vientialoilta myös palvelualoille, kuten kauppaan ja matkailuun.

talous
SAK Matti Tukiainen
Juho Liukkonen / Yle

Yritykset ovat tänä vuonna irtisanoneet hieman viime vuotta vähemmän väkeä. Uutta on, että irtisanomiset ovat levinneet teollisuudesta ja vientialoilta palvelualoille, kuten kauppaan ja matkailuun. Myös ICT-ala on ollut myllerryksessä.

Palkansaajien keskusjärjestö SAK ennakoi, että irtisanomiset jatkuvat ensi vuonna.

– Kyllähän tämä on aika synkkää. Voi sanoa niin, että satojatuhansia ihmisiä on ollut yt-neuvottelujen piirissä ja toistakymmentätuhatta on irtisanottu, työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen kuvaa kulunutta vuotta.

– Tilanne on myös sellainen, ettei tämä vielä ensi vuonna miksikään merkittäväksi nousuksi käänny. Se johtuu osittain siitä, että nyt yt-neuvottelut ja siitä seuraavat työttömyys tai irtisanomiset ovat kohdistuneet ja kohdistuvat jatkossa entistä enemmän palvelualoille.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan talouden kehitys ratkaisee, miltä tuleva vuosi näyttää. Yritysten kehno taloustilanne on pakottanut irtisanomisiin, lakiasiainjohtaja Markus Äimälä perustelee.

– Yritysten taloudellinen tilanne on ollut heikko. Siitä johtuen yt-neuvotteluita on ollut enemmän kuin keskimäärin.

Suomen Pankin mukaan ensi vuonna talous laahaa lievästi miinuksella. EK:ssa ollaan talouden suhteen odottavalla kannalla.

– Yt:t tulevat kyseeseen ennen kaikkea silloin, jos tilanne huononee. Silloin, kun ollaan nollassa tai vähän plussan puolella, alkaa keskustelu mennä siihen, että rekrytoidaan lisää ihmisiä.

Yritykset ovat lomauttaneet hitusen enemmän kuin viime vuonna. SAK:lle lomautukset sopivat paremmin kuin irtisanomiset. Yrityksissä tuloskunto ratkaisee, EK:n Äimälä katsoo.

– Isossa kuvassa täytyy muistaa, etteivät kaikki yritykset ole lomauttaneet tai irtisanoneet. Tietenkin toivon, ettei tulisi lomautuksia enää, mutta se jää jälleen riippumaan taloudellisen tilanteen kehittymisestä, hän sanoo.

Lue seuraavaksi