1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Vähittäiskaupassa synkät tunnelmat – talvikamppeiden kauppa myöhästyi

Luottamus vähittäiskaupan vetoon on ennätyksellisen matala EK:n uusimmassa indikaattorissa. Lisäksi takana on nihkeä syksy – esimerkiksi talvimuodin myynti viivästyi lämpimän marraskuun takia.

talous
Ostoskärryjä kaupan edustalla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Vähittäiskauppa odottaa huonoja aikoja. Elinkeinoelämän Keskusliiton luottamusindikaattorissa vähittäiskauppa on laskenut ennätyksellisen vaisuihin lukemiin. EK:n mukaan vähittäiskaupan myyntimäärät ovat yleisesti laskeneet, ja ensi vuoden odotetaan alkavan kaupoissa erittäin heikosti.

Vähittäiskaupan saldoluku oli joulukuun luottamusindikaattorissa historiansa alhaisin -27. Marraskuun lukema oli -23. EK:n mukaan Suomen vähittäiskaupan tunnelmat ovat eurooppalaisittainkin harmaimmasta päästä.

Kaupan ala mittaili tuntemuksiaan verkkaisen myyntisyksyn koettelemana. Päivittäistavarakauppa ry kertoi maanantaina, että tavarataloketjujen myynti laski marraskuussa 7,5 prosenttia viimevuotisesta. Ruokakauppaa pienensi pyhäinpäivän aaton sijoittuminen lokakuulle, mutta käyttötavaran kauppaa painoi myös lämmin marraskuu. Pukeutumisen tuoteryhmässä marraskuun liikevaihto laski yli 13 prosenttia vuodentakaisesta. Marraskuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan tänä vuonna tavanomaista leudompi.

EK:n luottamusindikaattori kertoo suomalaisyritysten näkymistä lähikuukausille. Kaikilla elinkeinoelämän aloilla saldoluvut matavat miinuksella, mutta nousuakin näkyy. Rakentaminen on toipunut syksyn pohjalukemista -21:een, kun taas kaikkein valoisimmat odotukset ovat palvelualalla (-2).

Kuluttajat yhä varovaisina

Maanantaina julkaistiin myös Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattori. Sen mukaan suomalaisilla on edelleen varovaiset odotukset omasta ja maan taloudesta. Tunnot eivät olleet joulukuussa suuresti muuttuneet syksyisistä. Kuluttajien luottamusindikaattori näyttää nyt 4,4, kun pitkän ajan keskiarvo on 11,9.

44 prosenttia vastaajista koki, että on hyvä ajankohta ostaa kestotavaroita. Yli puolet vastaajista, 51 prosenttia, näkee nyt hyvän ajankohdan säästää.

Useampi suomalainen uskoo Suomen taloustilanteen huononevan kuin paranevan vuoden kuluessa. Sama pätee työllisyysodotuksiin.

Sen sijaan oman taloutensa kohentumiseen uskovia on enemmän (23 prosenttia) kuin taloutensa huononemista pelkääviä (14 prosenttia).

Lue seuraavaksi