1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teollisuus

Liperin Välikankaan uudet tehtaat: yksi laajensi, toinen lopetti, kolmatta ei tullutkaan

Keväällä suunniteltiin, että Liperin Välikankaan teollisuusalueen laidalla toimisi kolme tehdasta. Venttiilivalmistaja Vexve kuitenkin sulki uudehkon tehtaansa ja työvälinevalmistaja Carelia Toolsin tehdasta ei rakennettu lainkaan. Vain automaatioyritys Kaptaksen laajennus toteutui suunnitellusti.

teollisuus
Vexven tehdas Liperin Ylämyllyllä.
Yle

Helmikuussa Liperin Ylämyllyllä ilmoitettiin uusien tehdastilojen rakentamisesta kahteenkin paikkaan Välikankaan Pärnävaarantien puolelle. Tarkoitus oli, että kunnan kiinteistöyhtiö Lipertek rakentaa tilat ja vuokraa ne yrityksille.

Kunta rakensi Vexvelle tehtaan vuonna 2009. Sen vieressä on vuodesta 2010 toiminut vuodesta automaatiojärjestelmiä rakentava Kaptas, jonka tiloja laajennettiin yli puolella. Lisäksi Kaptaksen naapuriin piti rakentaa tehdas erikoistyövälineitä valmistavalle Carelia Toolsille, jonka oli tarkoitus siirtää tuotantonsa Joensuusta Välikankaalle uusiin tiloihin.

Helmikuisten suunnitelmien mukaan Pärnävaarantiellä piti siis toimia naapuruksina kolme tehdasta. Toisin kuitenkin kävi.

Venäjän-viennin tyssäys lopetti Vexven tehtaan – halli seisoo tyhjänä

Kyselijät ovat olleet ikään kuin renkaita potkimassa.

Kari Nousiainen

Vexve valmisti Välikankaalla muun muassa kaukolämpöverkostoissa käytettäviä pallo- ja läppäventtiilejä, jotka päätyivät lähinnä vientiin. Keskeisimpiä markkina-alueita olivat muun muassa Venäjä, Kiina, Skandinavia ja Pohjois-Amerikka. Syksyllä silloinen toimitusjohtaja Lasse Mannola kertoi, että vienti Venäjälle on pysähtynyt.

Nyt tehtaan pihalta ovat kadonneet raaka-aineet ja kuljetuskontit. Lipertekin omistama uudehko 3 300 neliön tehdas seisoo tyhjänä ja sille etsitään vuokralaista. Kyselyjä on ollut, mutta sopimuspapereita ei ole päästy hahmottelemaan.

– Kyselijät ovat olleet ikään kuin renkaita potkimassa, jos autonostotermeillä puhutaan, kuvailee Lipertekin toimitusjohtaja Kari Nousiainen.

Carelia Toolsin muutto kaatui rahoituspulmiin

Joensuun Käpykankaalla toimiva Carelia Tools suunnittelee ja valmistaa erikoistyökaluja, kuten valumuotteja muoviteollisuudelle ja leikkaimia metalliteollisuudelle. Yrityksen oli tarkoitus muuttaa Joensuusta Välikankaalle uusiin tiloihin. Lipertek oli valmis rakentamaan 1 010 neliön tilat yritykselle.

Onneksi kotimaan markkinat ovat kehittyneet ihan hyvin.

Seppo Raassina

– Jouduimme luopumaan hankkeesta, koska emme saaneet ELY-keskuksen investointitukea, kertoo toimitusjohtaja SeppoRaassina.

Carelia Tools on muuttanut Joensuussa uusiin, toimivampiin tiloihin vanhoista Käpykankaan tiloistaan. Keväällä yritys kertoi panostavansa varsinkin Venäjän markkinoihin.

– Pyrkimys on ollut, mutta kauppa takkuaa. Olen kyllä menossa Moskovaan ja Pietariin markkinoimaan tuotteita. Onneksi kotimaan markkinat ovat kehittyneet ihan hyvin, tilauskanta on hyvä ja liki koko ajan meillä on ollut täystyöllisyys, Raassina kuvailee.

Kaptaksen laajennus käytössä – lisätyövoimaa palkataan

Projekteja riittää ja keväällä palkkaamme lisää työvoimaa.

Pertti Tykkyläinen

Välikankaan uuden alueen onnistuja on siellä vuodesta 2010 toiminut automaatiovalmistaja Kaptas. Yrityksen tiloja laajennettiin ja ne ovat nyt yli 2 100 neliömetriä.

– Ennen vuodenvaihdetta muutimme uusiin tiloihin ja tuotanto niissä alkaa nyt vuoden alussa, toimitusjohtaja Pertti Tykkyläinen iloitsee.

Yritys valmistaa esimerkiksi järjestelmiä, jotka tunnistavat liukuhihnalla kulkevia osia, poimivat ja pussittavat niitä. Laitteita käytetään esimerkiksi elintarvike- ja lääketeollisuudessa.

– Olemme jatkaneet nousu-uralla. Projekteja riittää ja keväällä palkkaamme lisää työvoimaa, kertoo Tykkyläinen.

Lue seuraavaksi