Palovaroittimet huutavat ilman syytä

Keski-Suomen pelastuslaitos on viime päivinä joutunut lukuisia kertoja tarkastamaan kotien palovaroittimien antamia turhia hälytyksiä. Pelastuslaitokselta epäillään hälytysten syyksi joko laitteiden viallisuutta tai niihin kertynyttä pölyä.

palovaroitin
Palovaroitin katossa.
Yle

Turhaan huutavat palovaroittimet ovat työllistäneet Keski-Suomen pelastuslaitosta viime päivinä erityisesti Jyväskylän alueella.

Pelkästään joulun aikaan palokunta joutui tarkastamaan noin parikymmentä turhaan hälyttänyttä palovaroitinta, ja sama meno jatkui läpi viikonlopun.

Palovaroitin olisi hyvä imuroida kerran vuodessa ja samalla siihen pitäisi vaihtaa paristo.

Palomestari Pentti Partanen

Syyksi palovaroittimien huutamiseen on tarjoiltu muun muassa kiristinyttä pakkasta, mutta Pentti Partanen ei siihen usko.

– Jos oikein epäileväinen haluaisi olla, niin kyllä tässä näkisi takana salaliiton: joku on asentanut jonkun mikrosirun, joka aktivoituu joulun pyhinä ja yöaikaan, hän hymähtää.

Partasen mukaan todennäköisin syy lienee palovaroittimeen ajan saatossa kertynyt pöly.

– Palovaroitin olisi hyvä imuroida kerran vuodessa ja samalla siihen pitäisi vaihtaa paristo. Markkinoilla on viiden ja kymmenenkin vuotta kestäviä paristoja, mutta kyllä minä pitäytyisin vuoden paristoissa.

Pelastuslaitos kerää varoittimien malleja ylös

Vuosittaisen pariston vaihdon lisäksi palovaroitinta tulisi aika ajoin testata.

– Kerran kuukaudessa pitää testinapista kokeilla, että kaikki on ok.

Vähän jo epäilyttää, että tarkastusten ohi olisi päässyt epäkuranttia tavaraa.

Palomestari Pentti Partanen

Pelastuslaitos on kerännyt turhaan hälyttäneiden palovaroitinten merkkejä ja malleja omiin tilastointiselosteisiinsa.

– Vähän jo epäilyttää, että tarkastusten ohi olisi päässyt epäkuranttia tavaraa. Täytyy toivoa, että tilastonikkarit huomaavat, jos joku merkki nousee esille.

Suomessa markkinoille tulevien palovaroittimien testaaminen pistokokein on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin vastuulla.

Palomestari Pentti Partasta haastatteli Timo Hytönen.