Lauri Lajunen siirtyy rehtorin töistä standup-kemistiksi

Yli 20 vuoden taival Oulun yliopiston rehtorina päättyy vuodenvaihteessa. Lajunen palaa professoriksi kemian laitokselle ja aikoo jatkossa viedä luonnontieteiden ilosanomaa kouluikäisille.

Kotimaa
Lauri Lajunen
Yle

Oulun yliopistossa tapahtuu vuoden vaihtuessa suuri muutos, kun yli 21 vuotta rehtorina toiminut Lauri Lajunen jättää tehtävän Jouko Niinimäelle. Lajunen on muutoksen alla hyvillä mielin.

– On ollut pitkä työrupeama ja yliopisto on olosuhteisiin nähden erittäin hyvässä kunnossa. Itselläkin on ihan mukavia tulevaisuudensuunnitelmia.

Lauri Lajunen siirtyy rehtorin tehtävistä professoriksi kemian laitokselle.

”ICT ei ole auringonlaskun ala”

Kun Lauri Lajuselta kysyy suurimmista muutoksista ja haasteista vuosien varrella, vastaukset tulevat tottuneesti. Esimerkiksi rahoitus nousee nopeasti esille.

– Emme me täällä rahassa ryve, mutta olemme onnistuneet laajentamaan rahoituspohjaa. Olemme puolen valtakunnan yliopisto ja eri mittareilla mitattuna olemme Suomen parhaimpien yliopistojen joukossa.

Jos kuulut parhaimpiin verkostoihin, menestyt.

Lauri Lajunen

Lajusen aikakaudelle ajoittuu myös ICT:n nopea nousu Oulussa, mutta myös sen alamäki. Lajunen uskoo, että jatkossakin teknologia tulee näyttelemään Oulussa suurta roolia. Esineiden internet nostaa päätään koko ajan korkeammalle.

– ICT ei ole mikään auringonlaskun ala, vaan se tunkeutuu kaikkialle. Oulun yliopistossakin ICT:n hyödyntäminen alkoi kännyköistä, mutta nyt sitä sovelletaan erittäin laajasti terveys-, hyvinvointi-, ympäristöteknologiaan ja kaikkeen mahdolliseen.

Verkostoitumisen merkitys

Lauri Lajunen vannoo myös kansainvälisyyden nimiin. Hänen mukaansa Oulun yliopisto on hakenut yhteistyökumppaneita maailmalta ja satsannut myös tunnettuuteen maailmalla. Se takaa tutkimuksen laadun ja sen, että yliopisto pysyy kehityksessä mukana.

– Jos kuulut parhaimpiin verkostoihin, menestyt. Verkostot kilpailevat keskenään.

Esimerkkinä Lajunen nostaa esimerkiksi Oulun yliopiston keskeisen roolin arktisuuden tutkimuksessa. Lajunen myös korostaa rehtorin roolin muutosta. Valta on lisääntynyt merkittävästi.

Olen standup-kemistinä viemässä kouluihin kemian ilosanomaa.

Lauri Lajunen

– Nyt rehtori on hallituksen nimittämä toimitusjohtaja, jolla on suuri vastuu, mutta myös työkalut, valta ja hallitus selkänojana. Tässäon tapahtunut suuri muutos, jos sanotaan leikillisesti siitä tilivirastorehtorista.

Paluu kemian laitokselle standup-hommiin

Jatkossa Lauri Lajunen palaa sinne, mistä yliopistolle aikanaan tulikin eli Kemian laitokselle. Professori Lajunen aikoo panostaa esimerkiksi luonnontieteiden opetukseen jo peruskouluikäisille.

– Olen standup-kemistinä viemässä kouluihin kemian ilosanomaa. Olen myös ideoinut Toppilan yrityskylään kemian laboratoriota, jonne kuudesluokkalaiset voivat tulla päiväksi kemisteiksi.

Yli kahden vuosikymmenen kokemukset yliopistomaailmassa ovat jalostumassa myös kirjaksi. Lisäksi luontokuvaajana tunnetun Lajusen suunnitelmissa on uusi luontokirja ja innokkaana kuntoilija tunnettu mies sanoo, että viimeistä maratoniakaan ei ole vielä juostu.

Paluu opetustyöhön innostaa, mutta myös kalenterin väljentyminen on Lajusta ilahduttava asia.

– Enää ei tarvitse pimeän aikaan lähteä lentokentälle, kiirehtiä kokouksiin ja elää tiukan aikataulun mukaan.