Kun pakkanen paukkuu, puikot viuhuvat

Neulominen ja virkkaaminen on nykyään kaiken ikäisten harrastus, joka sopii hyvin pimeiden talvi-iltojen ratoksi. Marketeista saa edullisesti peruslankoja, käsityöliikkeet kilpailevat erikoisuuksilla.

ilmiöt
Lankoja korissa
Yle

Lankakauppa käy kuumimmillaan, kun pakkanen ja pimeys houkuttelevat sisäharrastuksiin. Esimerkiksi Lahden käsityöliikkeistä kerrotaan, että lankoja myydään eniten joulun alla ja sesonki jatkuu kevättalveen.

Pienyrittäjät pärjäävät kilpailussa markettien kanssa yksilöllisillä langoilla.

– Marketit ovat kilpailijoita, mutta niissä valikoima rajoittuu kuitenkin tiettyihin lankamerkkeihin. Erikoisliike voi tarjota luksuslankoja, joita harrastajat haluavat, kertoo yrittäjä Laura Pulliainen Pitsi & palmikko -puodista.

Syksyllä konkurssiin hakeutunut perinteikäs kangas- ja lankavalmistaja Helmi Vuorelmakin avaa suuren kysynnän vuoksi verkkokauppansa vielä reiluksi viikoksi alkuvuodesta.

– Suuren tiedustelumäärän takia Vuorelman verkkokauppa avautuu vielä hetkeksi, kerrotaan yhtiön nettisivuilla.

Virkkaus- ja neulontaharrastus näyttää olevan voimissaan. Möysän Lanka ja Asuste -liikkeen asiakkaiden joukossa on iäkkäiden naisten lisäksi paljon nuoria miehiä.

– Villasukat, pipot ja säärystimet ovat ihan trendijuttuja ja ne tehdään itse, sanoo 27 vuotta kauppaa pitänyt Sirpa Seistilä.

Tuttu lanka ostetaan netistä, uutta pitää päästä hiplaamaan

Kauppaa käydään netissä, mutta myös kivijalkaliikkeissä.

– Niin kauan kuin ei kehitetä nettiä, jonka kautta voi tunnustella, kauppa ei siirry kokonaan verkkoon, heittää itse värjättyjä lankoja myyvä Tiina Kiukainen.

Kiukainen kauppaa lankoja omassa nettikaupassaan sekä toimittaa niitä pariin puotiin. Nettikaupassa näkyy piikki sen jälkeen, kun hän on esitellyt lankojaan esimerkiksi messuilla ja asiakkaat ovat saaneet siellä tunnustella niitä ja tutkia värejä.

– Jos on itselle uusi lanka, kyllä sitä pitää päästä hiplaamaan, vahvistaa Möysän Lanka ja Asuste -liikettä pitävä Sirpa Seistilä.

Seistilän puoti pärjää ilman nettikauppaa. Seistilä tekee käsityötarvikkeiden myynnin ohella muun muassa korjausompelua.

– Ihan hyvin pärjää ilman verkkokauppaa, se toisi vain toisen mokoman lisää työtä, Seistilä toteaa.