Avioliittolaki kuohuttaa yhä – konservatiivit vaihtaisivat arkkipiispan

Kirkon konservatiivit vaativat edelleen arkkipiispa Kari Mäkisen eroa homoseksuaalisuuteen liittyvien lausuntojen takia. Toholampilainen kirkolliskokousedustaja Erkki Kujala sanoo, että lakialoitteen tekijät, sitä kannattaneet ihmiset ja siitä päättäneet kansanedustajat edustavat liian pientä otosta Suomen kansasta.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Toholammin kirkko on kirkolliskokousedustaja Erkki Kujalalle tuttu paikka. Runsaan 3000 asukkaan seurakunnassa tavallinen sunnuntaijumalanpalvelus kerää kymmeniä ihmisiä kirkon penkkiin.

Nyt avioliittolain uudistukseen liittyvä kuohunta on saanut kymmenkunta ihmistä eroamaan kirkosta sielläkin. Arkkipiispan lausunnot olivat liikaa, osoitus kirkon maallistumisesta.

– Arkkipiispan pitäisi vakavasti harkita, onko hänellä enää edellytyksiä toimia Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispana. Hän puhuu kirkon tunnustuskirjojen ja lain vastaisesti, sanoo Erkki Kujala.

Avioliittolain uudistus rikkoo Kujalan mukaan ikivanhaa Raamatun käsitystä avioliitosta vain miehen ja naisen välisenä liittona.

– En ymmärrä myöskään syrjintään perustuvaa anteeksipyyntöä.  Kyse ei ole syrjinnästä, jos taustalla on Raamatun kanta, Kujala pelkistää.

– Tässä asiassa pitää kuunnella Raamattua eikä yleistä mielipidettä, Kujala sanoo. Lakialoitteen takana oli kolme prosenttia suomalaisista, kansanedustajia on 200, joten uudistus ei anna koko kuvaa suomalaisten ajattelusta.

Pyhä avioliitto

Kujalan mielestä avioliitto voisi toki olla vain yhteiskunnallinen instituutio, mutta kristilliseen ajatteluun selainen ei sovi.

– Avioliitto on minulle pyhä asia. Jokaisesta erosta olen surullinen.

Oulun hiippakunnan kirkolliskokousedustaja Erkki Kujala. Kuva: Kalle Niskala / Yle

– Olen vahvasti sitä mieltä, että kirkon edustaja siunaus vaikuttaa koko liittoon. Ilman sitä se on liian karu. Olen aikoinaan ollut järjestämässä maallisella puolella kruunuhäitä. Niissä monipäiväisten juhlien ja yhteisön voimin sidotaan pari yhteen, jotta liitto  kestäisi. Siihenkin pitää liittyä kirkollinen vihkiminen, Kujala taustoittaa.

Tekeekö pappi väärin vihkiessään samaa sukupuolta olen parin?

– En minä mikään tuomari  haluaisi olla. Voi olla, että Jumala hyväksyy sen, mutta minusta se on väärin.

"Pysykää kirkossa"

Osa kirkon konservatiiveista on ilmaissut mielipahansa eroamalla kirkosta, mutta Kujala ei  kannata sitä.

– Pysykää kirkossa. Kirkkoa voi parhaiten auttaa sisältä ja kuohuntakin menee aikanaan ohi, hän ennakoi.

Tässä asiassa pitää kuunnella Raamattua eikä yleistä mielipidettä.

Väestökadosta voi kuitenkin tulla kirkolle ongelma, jos jäsenmäärä putoaa niin alas, ettei sillä voi enää olla valtion mukaan verotusoikeutta.

– Se ei ihan lähitulevaisuudessa ole edessä. Mutta jos niin kävisi, menot pitäisi vain suhteuttaa tuloihin. Pystyväthän vapaiden suuntien seurakunnatkin toimimaan kymmenyksillä.

– Rahapulaa suurempi huoli on kuitenkin se, että kirkko luopuu Sanasta, Erkki Kujala tiivistää.