Kova pakkanen vaikeuttaa sammutustöitä

Sammutuskalusto on kovilla, kun pakkasta on paljon. Pienet suuttimet, pumput ja johdot saattavat jäätyä. Savusukeltajien päälle roiskuu paljon vettä, joka jäätyy vaatteisiin kiinni.

Kotimaa
Paloauton sammutuskalustoa.
Yle

Palomiehen työ on kuumaa työtä, mutta kovilla pakkasilla jäätyminen tekee työstä vaikeaa. Palopaikalle sammutusvesi menee aluksi pelastuslaitoksen säiliöautoissa.

– Alussa siellä on meillä mukana usein kymmeniätuhansia litroja vettä. Jos palo on suuri, otamme vettä lisää vesiasemalta tai käytämme saatavilla olevaa luonnonvettä, sanoo palomestari Heikki Liimatainen Etelä-Karjalan Pelastuslaitokselta.

Kovilla pakkasilla sammutuskalusto jäätyy

Etelä-Karjalan Pelastuslaitoksella oli jouluna sammutustehtävä Vainikkalassa Lappeenrannassa. Omakotitalopalon sammuttamisessa käytettiin joesta otettua vettä.

– Ensin jäähän pitää tehdä reikä, josta moottoriruiskulla imetään vettä säiliöautoon. Pumpussa on pieniä reikiä, missä vesi kulkee. Siivilämäinen imusihti siivilöi luonnonvedestä isommat kivet ja roskat pois. Jos on kova pakkanen, pumppu saattaa jäätyä, Liimatainen kertoo.

Vainikkalassa jäätyi kaksi moottoriruiskua sekä suihkuputkia ja jakoliittimen venttiilejä. Pelastuslaitoksella on jäätymisen varalta varakalustoa aina mukana.

– Ensimmäinen moottoriruisku jäätyi ja tilalle vaihdettiin toinen. Kun sekin jäätyi, otettiin kolmas ruisku. Kaksi jäätynyttä nostettiin autoon sulamaan. Neljättä ruiskua ei tällä kertaa tarvittu, sanoo Liimatainen.

Jos sammutuspaikalla jäätyy kalustoa, mille ei ole varaosaa mukana, sulatetaan jäätynyt kohta nestekaasukäyttöisellä puhalluslampulla.

Jäykäksi jäätyneitä vaatteita

Palomiesten asut kestävät kuumuutta, mutta kuivina ne kestävät hyvin myös kylmyyttä. Pakkasesta tulee ongelmia, kun vaatteet kastuvat.

Esimerkiksi Vainikkalan omakotitalon sammuttamisessa miesten päälle tuli vesiroiskeita. Sammutusasuissa on suojaava kalvo, joten vesi ei imeydy vaatteisiin, vaan jää pinnalle. Hiki puolestaan kastelee sisältä päin.

– Kun miehet tulevat ulos vaihtamaan paineilmalaitteita, vesi ehtii jäätyä vaatteille. Sammutusasujen pinta menee jäykäksi. Vainikkalassa palopaikalla jouduttiin myös purkamaan seiniä. Miesten päälle tuli paljon sahanpurua. Kun he tulivat talosta ulos, palomiehet olivat aivan sahanpurussa ja jäässä, sanoo palomestari Liimatainen.

Vesiroiskeet yhdessä pakkasen kanssa tekevät myös sammutusalueesta hyvin liukkaan ja liikkuminen on normaalia vaikeampaa.