1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kreikka ei kyennyt valitsemaan presidenttiä – edessä uudet vaalit

Pääministeri Antonis Samaras sanoi, että ennenaikaiset parlamenttivaalit on tarkoitus järjestää 25. tammikuuta.

Kreikan presidentti Karolos Papoulias. Kuva: Britta Pedersen / EPA

Kreikan parlamentti ei onnistunut valitsemaan maalle uutta presidenttiä, mikä merkitsee ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämistä pikaisesti.

Pääministeri Antonis Samaras kertoi äänestyksen jälkeen televisiopuheessa, että vaalit aiotaan järjestää 25. tammikuuta.

– Huomenna tapaan presidentin ja kehotan... järjestämään vaalit niin pian kuin mahdollista, 25. tammikuuta, Samaras sanoi.

Parlamentin äänestyksessä koalitiohallituksen ehdokas, 73-vuotias Stavros Dimas sai 168 ääntä 300:sta. Ainoana ehdokkaana ollut entinen EU-komissaari Dimas olisi tarvinnut 180 ääntä tullakseen valituksi. Kyseessä oli kolmas ja viimeinen äänestys presidentistä. Myös kaksi edellistä yritystä epäonnistuivat. Nykyisen presidentin Karolos Papouliasin seuraaja piti valita vasta helmikuussa, mutta konservatiivipääministeri Samaras päätti aikaistaa äänestystä joulukuulle.

Syriza muuttunut maltillisemmaksi?

Vaalien järjestämisen pelätään vaikeuttavan Kreikan selviytymistä velkakriisistään. Voittajaksi voi nousta eurokriittinen ja lainaohjelmaa vastustava Syriza-puolue, joka tuoreimpien mielipidetiedustelujen mukaan on kärjessä.

Syrizaa johtava Alexis Tsipras sanoi äänestyksen jälkeen, että uudet parlamenttivaalit tarkoittavat kovan talouskurin loppua. Samarasin mukaan Syrizan lupaukset ovat vastuuttomia ja johtaisivat vain entistä syvempiin vaikeuksiin. Myös EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ovat varoittaneet Kreikkaa poikkeamasta sovitulta säästölinjalta. Junckerin ja Schäublen mukaan Kreikan on turha kuvitella saavansa uusia etuja millään kiristyspolitiikalla.

Alexis Tsipras on arvostellut kärkevästi oikeistohallituksen ja kansainvälisten rahalaitosten sopimuksia. Ne ovat hänen mielestään kurjistaneet kohtuuttomasti tavallisten kreikkalaisten oloja tuomatta maalle mitään myönteistä. Tsipras on luvannut jopa jättää hoitamatta puolet Kreikan ulkomaanveloista ja perua muun muassa virkamiesten erottamiset ja eläkkeiden alennukset.

Viime aikoina puolueen retoriikka on kuitenkin muuttunut maltillisemmaksi. Tutkija Lauri Holapan mukaan Tsipras haluaisi elvyttää Kreikan taloutta kohottamalla kotimaista kysyntää. Pyrkimys on sinänsä ymmärrettävä, mutta ilman uutta lainarahaa se ei ole mahdollista. Eikä uusia lainoja ole tulossa, jos Kreikka alkaa lipsua sovitusta säästöohjelmasta.