Hyppää sisältöön

Kokoomuksen Männistö haluaa jäädyttää metropolihallinnon

Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö haluaisi pysäyttää metropolihallinnon valmistelun. Pääkaupunkiseudun kuntaliitoksista Männistö järjestäisi kansanäänestyksen.

Lasse Männistö. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Lasse Männistö on valmis panemaan metropolihallinnon valmistelun jäihin.

Männistön mukaan metropolihallinto olisi ylimääräinen hallintohimmeli vaaleineen, johtajineen ja budjetteineen.

– Näen, että tämä metropolihallinto olisi tehtäviltään aika minimaalinen, mutta hallinnoltaan maksimaalisen raskas. Nyt kannattaisi ensin toteuttaa sote-uudistus ja sen jälkeen edetä ajan kanssa metropoliratkaisun kanssa.

Männistö uskoo, että metropolihallinnolle kaavaillut tehtävät ja valta ovat vähäpätöisiä verrattuna Helsingin seudun ongelmiin.

– Selkeästi tehokkaampi ja järkevämpi ratkaisu pääkaupunkiseudun ongelmiin olisi pääkaupunkiseudun neljän kunnan liitos. Ongelmat lähtevät siitä, että pääkaupunkiseudun metropolialueen ytimen asioista päätetään neljässä eri paikassa ja nämä kunnat kilpailevat keskenään parhaista veronmaksajista ja yrityksistä. Maankäyttö on monissa käsissä, eikä sitä suunnitella kokonaisuutena järkevästi.

Ensin sote-uudistus, sitten kuntaliitokset

Metropolihallinnon tehtäväksi on suunniteltu muun muassa asuntojen kaavoitusta yli kuntarajojen. Männistö kuitenkin epäilee, että metropolihallinnon valta ohjata maankäyttöä jäisi vähäiseksi.

Männistö liputtaakin kuntaliitosten puolesta ja vaatii kansanäänestystä kuntajakoselvittäjien ehdottamasta Suur-Helsingistä.

– Lähtisin siitä, että kun pääkaupunkiseudun kuntaliitoksesta on puhuttu niin pitkään, niin kannattaisi järjestää kansanäänestys pääkaupunkiseudun kuntien kuntaliitoksesta sen jälkeen, kun sote-uudistus on saatu etenemään. Se, että tulisiko liitokseen mukaan muita kuntia, riippuu myös Uudenmaan kehyskunnista itsestään.

Männistön mielestä hallituksen ei kannata antaa esitystä metropolihallinnosta kuluvalla vaalikaudella, koska esityksen läpimenomahdollisuudet olisivat heikot.

Sen sijaan kannattaisi keskittyä sote-uudistuksen edistämiseen, uskoo Männistö.

– Aluksi pitää laittaa sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus kuntoon. Se tarkoittaa sitä, että yli puolet kuntien nykytehtävistä siirtyy sote-alueille. Sen jälkeen katsottaisiin uudelleen metropoliratkaisua ja edettäisiin niin, että kysyttäisiin kuntalaisilta itseltään.