1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sijoittajat kauhistuivat Kreikan ratkaisusta

Kurssit käväisivät maanantaina noin 11 prosenttia miinuksella Ateenan pörssissä. EU maanittelee kreikkalaisia äänestämään säästökuurin puolesta.

Ulkomaat
Kreikan parlamentti äänesti Ateenassa maanantaina 29. joulukuuta.
Kreikan parlamentti äänesti Ateenassa maanantaina 29. joulukuuta. Aris Messinis / AFP / Lehtikuva

Ateenan pörssi on reagoinut maan ennenaikaisiin vaaleihin syöksylaskulla. Osakkeet halpenivat pian parlamentin ratkaisevan äänestyksen jälkeen noin 11 prosenttia.

Päivän aikana pörssi-indeksi toipui. Markkinoiden sulkeutuessa Ateenassa laskua oli kertynyt 3,9 prosenttia.

Kreikan valtionlainojen korko kävi korkeimmillaan 12 prosentissa ja oli illalla hieman alle 10 prosenttia.

Euroopan pörssit notkahtivat mutta vain hiukan. Euroalueen osakkeiden muutosta mittaavassa Euro Stoxx -indeksissä laskua oli 0,6 prosenttia. Eniten laskua oli Italian ja Espanjan pörsseissä, 1–2 prosenttia.

Sen sijaan Kreikan tilanne ei hetkauttanut Lontoon, Frankfurtin ja Pariisin suuria pörssejä, jotka olivat päivän päätteeksi plussalla.

Pääministeri Antonis Samaras on sanonut, että ennenaikaiset vaalit voisivat olla "katastrofaaliset" aikana, jona raskaasti velkainen Kreikka neuvottelee velkojiensa kanssa. Kannatusmittausten kärkipuolue, vyönkiristyksiä vastustava Syriza saattaisi perua monia Kreikan talousuudistuksia vaalit voittaessaan.

Syriza ajaa muun muassa minimipalkkojen leikkaamisen kumoamista, valtion työntekijöiden lomauttamisien jäädytystä ja kansallisomaisuuden myymisen seisautusta. Puolueen puheenjohtaja Alexis Tsipras on kuitenkin luvannut, että Kreikka pysyy eurossa. Kreikan kriisin aiemmissa vaaleissa Syrizan menestystä on pidetty alkusoittona eurosta eroamiselle.

Parlamentti yritti maanantaina päästä kolmatta kertaa sopuun Kreikan uudesta presidentistä, mutta valinnan epäonnistuttua maa ajautuu uusiin vaaleihin.

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici vetoaa Kreikan kansaan, jotta se äänestäisi säästölinjan mukaisesti.

– Vahva sitoutuminen Eurooppaan sekä kreikkalaisäänestäjien ja poliittisten johtajien laaja tuki välttämättömälle, kasvumieliselle uudistusprosessille on olennaista, jotta Kreikka kukoistaa jälleen euroalueella, Moscovici sanoo tiedotteessa.

– Demokratian keinoin Kreikan kansa jälleen päättää tulevaisuudestaan.

Hiljattain EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti "vääristä vaalituloksista", mikä herätti närkästystä. Arvostelijoiden mukaan EU:n tulisi pitäytyä tyystin neutraalina jäsenmaan sisäpolitiikassa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi