Kauppias antaa paremman kurssin Norjan kruunuista kuin pankki

Karigasniemellä Norjan rajan tuntumassa toimiva kauppias Seppo Härkönen ei ole hätääntynyt Norjan kruunun kurssin heikkenemisestä. Härkönen maksaa kruunusta paremmin kuin pankki ja aikoo tehdä niin jatkossakin. Yhdeksän kymmenestä asiakkaasta tulee Härkösen kauppaan Norjasta, joten jotain oli keksittävä asiakasvirran säilyttämiseksi.

talous
Sadan euron seteleitä.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Kauppias Seppo Härkösen mukaan Norjan kruunun kurssin huomattava heikkeneminen näkyy koko rajakaupassa Suomen puolella. Asiakkaita oli Joulun aikaan jonkin verran vähemmän. Härkösen mukaan koko vuoden myynti on kuitenkin vielä plussalla koko rajakaupassa.

– Kyllä se kurssin heikkeneminen kuitenkin näkyy norjalaisten vähenemisenä meidänkin kaupassa. Onneksi meillä on olut, tupakka ja liha edelleen huomattavasti halvempia kuin Norjassa, Härkönen sanoo.

Mediatemppu säikytti norjalaiset

Oman lisänsä asiakaskatoon toi Pohjoismaitten yhteisen saamelaismedian näyttävä esiintulo asiassa. Se sai norjalaiset epäröimään.

– Saamen uutiset kävivät ihan kameran kanssa tekemässä sellaisen jutun, jossa esimerkkinä käytettiin suomalaista olutlaatikkoa. Kerrottiin, että tämän sai viime viikolla 250 kruunulla. Sitten laatikosta otettiin kaksi tölkkiä pois ja kerrottiin, että tämän verran sillä saa nyt. Se oli omiaan luomaan sellaista kuvaa, että meillä on kallista, vaikka emme me ole hintoja mihinkään nostaneet, Seppo Härkönen naurahtaa kuivasti.

Olut on silti Suomessa puolet halvempaa kuin Norjassa, mutta asiasta haluttiin antaa toisenlainen kuva yksinkertaisella vertailulla. Seppo Härkösen mielestä tämä on harhaanjohtavaa uutisointia.

– Kun minä esimerkiksi myyn naudan ulkofilettä 150 kruunulla kilo Karigasniemellä, niin minun veli Altassa perii samanlaisesta tavarasta 450 kruunua kilolta. Jos ostaa kymmenenkin kiloa lihaa, niin siinä on jo 3000 kruunun säästö. Se kannattaa muistaa, toteaa Härkönen.

Pankkia parempi kurssi

Kauppias Seppo Härkösellä eivät keinot lopu asiakkaiden houkuttelemiseksi Norjasta kauppaan Suomen puolelle. Hän lupaa maksaa pankkeja paremman kurssin Norjan kruunusta aina kun virallinen kurssi alkaa lähetä kipurajaa. Pahimmillaan eurolla sai yhdeksän ja puoli kruunua ja se oli liian paljon, jotain oli kauppiaam mukaan tehtävä.

– Aina kun näyttää siltä, että Norjan kruunun kurssi menee yli 8,7 kruunua per euro, me pidämme kurssin siinä 8,7 :ssä. Se on norjalaisille semmonen kipuraja, jota me emme ylitä. Asiakkaiden houkutteleminen Suomen puolella kaupaan on niin tärkeää, että me maksamme kruunusta parempaa kurssia kruunuista kuin pankki, Härkönen lupaa.

– Se on saatava väki jotenkin liikenteeseen. Jos niin ei käy, niin vielä enemmän häviää, tietää Härkönen.

Yksi asia, joka edistää rajakauppaa Karigasniemellä on vasta avattu Alko. Ilman sitä olisi alueella Härkösen mielestä paljon hiljaisempaa.