Kinkunpaisto ei lisännyt sähkön kulutusta

Vaikka pakkanen paukkui, kansa saunoi ja paistoi kinkkuja, sähkön kokonaiskulutus ei lisääntynyt joulun aikana. Teollisuuden, koulujen ja kauppojen hiljentyminen hillitsi sähkön kulutusta, kun kotimittareissa kilowatit lisääntyivät tavallista ripeämmin.

Kotimaa
Joulukinkku ja laatikoita uunissa.
YLE / Tarja Nyyssönen

Joulun aikana kansalaisilla sähkön kulutus lisääntyy, mutta Suomen sähkön kantaverkkoa ylläpitämän Fingridin mittareissa sähkön kulutus ei kasva. Tähän vaikuttavat teollisuuden, koulujen ja kauppojen sähkönkäyttö. Teollisuuden jouluseisokit, koulujen joululomat ja kauppojen sulkeminen joulunpyhiksi vähentävät valtakunnallisesti sähkön käyttöä.

Vaikka kansa saunoi ja paistoi kinkkuja, se ei näkynyt piikkinä sähköyhtiön mittareissa. Joulunajan kylmä sää lisäsi kuitenkin Kainuussa hieman energian ja sähkön kulutusta.

Kinkkuja paistetaan paljon leivinuuneissa ja se taas pudottaa sähkölämmityksen kuormaa.

Ismo Reinikka

– Lämpötilan vaikutus lisäsi sähkökuormaa joulun aatonaattona ja aattona. Hieman sähkön kulutusta lisäsivät myös kinkun paistot, mutta kinkkuja paistetaan paljon leivinuuneissa ja se taas pudottaa sähkölämmityksen kuormaa. Lauantaina kauppojen avautuminen lisäsi sähkön kulutusta, sanoo energiayhtiö Loisteen käyttöpäällikkö Ismo Reinikka.

Sähkön käytön rytmittämisessä joulunaika ei poikennut tavallisesta. Yöllä sähkön kulutus on vähäisempää kuin päivällä, vaikka yösähkön astuessa voimaan kotitalouksissa kodinkoneet ja veden lämmitys käynnistyvät.

– Sähkön kuormitukset kasvavat kun yösähkö kausi alkaa, mutta joka vuorokausi käy samalla tavalla ja joulunaika ei poikennut tästä, kertoo Ismo Reinikka energiayhtiö Loisteelta.