Museo haluaa säilyttää keskustan vanhimman puutalon – "tehorakentaminen ei aina paras vaihtoehto"

Museo puolustaa Lahden ydinkeskustan vanhaa puutaloa. Alueella on käynnissä asemakaavamuutos, mutta museo katsoo, että alue on myös valtakunnallisesti arvokas.

kulttuuri
Oskarin pihan kahvilan sisääkäynti.
Miisa Jääskeläinen / Yle

Lahden kaupunginmuseo katsoo, että Oskarin piha talleineen on säilytettävä. Kelloseppä Oskari Rajasen kiinteistö edustaa alueineen myös valtakunnallisesti mittavia arvoja.

Alueella on käynnissä asemakaavamuutos, jossa on neljä vaihtoehtoa. Museon mukaan kyseeseen voi tulla vain nykyisen rakennuskannan säilyttäminen.

Museonjohtaja Timo Simanainen sanoo, että uudisrakentaminen veisi mennessään vanhaa ja arvokasta Lahden kaupunkinäkymää.

Lisärakentaminen ainakin tässä tapauksessa tuhoaisi alueen ilmettä.

Timo Simanainen

– Alue on arvokkainta lahtelaista rakentamista kaupungin keskustassa. Alue on pysynyt pitkään samanlaisena, ja alueen viehätys on juuri siinä.

Tontille on suunniteltu kahta uutta kerrostaloa. Lahden ydinkeskustan viimeinen vanha puutalo edustaa alkuperäistä 1800-luvun ruutukaavaa.

– Lisärakentaminen ainakin tässä tapauksessa tuhoaisi alueen ilmettä. Onhan suunnitelmissa linjattu jo vuosia takaperin, että keskustaa ruvetaan tiivistämään, mutta tulisi punnita, että menetetäänkö siinä samalla arvokasta ympäristöä. Oleellista on havaita ympäristön kulttuurihistorialliset-, kauneus- ja viihtyvyysarvot. Tehorakentaminen ei aina ole paras vaihtoehto ympäristön kannalta, summaa Simanainen.