Hyppää sisältöön

Raita Jauhiainen: "Poimuajon mahdollisuus pitää hyväksyä"

Kansainvälisen omakustannekirjailijoiden kilpailun voittanutta scifikirjailija Raita Jauhiaista viehättää kirjoittajana erityisesti vapaus, mutta myös se, mitä voisi tapahtua, jos yhteiskunta romahtaa. Lajityyppi suo kirjailijalle sopivan asetelman tarkastella arkoja aiheita ketään loukkaamatta.

Kuvittele maailma, jossa on vain yksi yhtenäinen valtio ja kymmenen kaupunkia.

Kaupungeissa ihmiset on jaettu yhteiskuntaluokkansa mukaan seitsemälle alueella: mitä keskeisemmällä kehällä ihminen on, sitä paremmin hän on menestynyt.

Scifin avulla voi käsitellä arkoja teemoja ilman, että loukkaa ketään.

Kirjailija Raita Jauhiainen

Hirunda on scifikirjailija Raita Jauhiaisen luoma todellisuus, jossa elää kahdeksan "ihanaa, mutta rikkinäistä" ihmistä koruttomissa oloissa. Se on maailma, johon Jauhiainen ei malta olla kerta toisensa jälkeen sukeltamatta.

– Scifi tarjoaa herkullisen asetelman pohtia yhteiskunnan kipeitä tai arkoja aiheita.  Sen avulla voin käsitellä teemoja ilman, että loukkaan ketään poliittisesti.

Hiiriä syövä Diana koukutti

Jyväskyläläinen kirjailija Raita Jauhiainen on ollut scifin suurkuluttaja lapsesta saakka. Star Trek kolahti pieneen tyttöön kovasti, mutta vielä enemmän ihon alle meni 1980-luvulla televisiossa esitetty sarja nimeltä V.

En edes lähde esittämään kirjojani kustantamoille.

Kirjailija Raita Jauhiainen

– Kehitin siihen jopa pienimuotoisen pakkomielteen. Erityisesti pidin hiiriä syövästä Dianasta. Uskon, että kiinnostus scifiin on minussa synnynnäinen piirre, hän kertoo.

Vuodesta 2011 lähtien Jauhiainen on julkaissut scifi-kirjoja, aina kaksi kerrallaan: hän kertoo aina saman tarinan kahdella eri tavalla.

Kansainvälistä tunnustusta

Jauhiainen julkaisi ensimmäiset tekstinsä ilmaiseksi netissä.

– Minulla oli selvä ymmärrys siitä, että en edes lähde esittämään kirjojani kustantamoille. Se oli luonteva valinta, koska en ollut alunperinkään kirjoittanut tarinoita kirjan muotoon.

Minua kiehtoo kirjoittajana, mitä tapahtuu, jos maailma romahtaa.

Kirjailija Raita Jauhiainen

Kun hän sai kuulla Print on Demand -palvelusta, jossa kirjoja tulostetaan tarpeen mukaan, eikä kirjailijan tarvitse painattaa niitä pahvilaatikkoon valmiiksi odottamaan ostajia, Jauhiaisesta tuli kirjailija.

Kirjoilla on ollut kysyntää, ja tunnustustakin on tullut: marraskuussa hän voitti kansainvälisen Self Publishing Reviewin omakustannakirjakilpailun.

Poimuajo on hyväksyttävä

Kirjailija pitää scifin lajityyppiä hienona draamana: sen avulla voi käydä syviä aiheita läpi.

– Minulle scifin kirjoittaminen on keino peilata olemassaolevan maailman haasteita ja epäkohtia. Varmasti monelle lajityyppi on liian korkealentoista. Minua kiehtoo kirjoittajana, mitä tapahtuu, jos yhteiskunta romahtaa.

Jauhiaisen mukaan lajityyppiin sisällepääsy vaatii oikean asennoitumisen.

– Muutamat alkuehdot on hyväksyttävä kyseenalaistamatta. Esimerkiksi se, että Star Trekissä poimuajo, keino lennellä ympäri galaksia valoa nopeammin, on mahdollista.

Kirjoittaminen erityisesti vapautta

Useat teokset kaksoiskappaleineen ja kahdeksan päähenkilöä luovat valtavan määrän yksityiskohtia, joita kirjailijan pitää pystyä hallitsemaan voidakseen kuljettaa tarinaa eteenpäin.

– Päivitän koko ajan tiedostoon uusia ideoita ja olen luonut sinne henkilöiden kehityskaaret ja kirjoittanut ideoita, miten tarinat tulevat päättymään.

En itkisi itseäni uneen, jos voisin tällä työllä maksaa laskut.

Kirjailija Raita Jauhiainen

Jauhiaisille kirjoittaminen edustaa erityisesti vapautta, mutta hän nauttii voidessaan sukeltaa jo läheisiksi tulleiden päähenkilöidensä maailmaan.

Seuraavat kirjat julkaistaan helmikuussa. Tammikuun kirjailija aikoo käyttää uusien ideoiden luomiseen. Samalla hän voi odotella uutta menestystä - Jauhiaisen tuotoksia on hyväksytty jälleen uusiiin kilpailuihin.

– Minulle on tärkeintä vapaus kirjoittajana, mutta en itkisi itseäni uneen, jos voisin tällä työllä maksaa laskut.

Raita Jauhiaista haastatteli Mikko Maasola.

.
.