1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalenteroi ja aikatauluta uudenvuodenlupaus

Annetuista uudenvuodenlupauksista vain noin kymmenesosa pitää ja toteutuu vuoden loppuun asti. Vaikka puolet lupauksista unohdetaan tai rikotaan jo ensimmäisen kahden viikon aikana, life coach suosittelee kohtuullisten lupausten laatimista.

Kotimaan uutiset
Tinat kauhassa
Yle

Vaikka uudenvuodenlupausten elinkaari on yleensä lyhyt, elämäntapavalmentaja, koulutusjohtaja Auli Hedman on sitä mieltä, että joulun jälkeinen aika ja uusi vuosi on hyvä aika tehdä lupauksia. Levänneenä kannattaa miettiä ennen kaikkea mennyttä vuotta ja tehdä välitilinpäätöstä.

Hedman kannustaa laatimaan lupauksia, jotka ovat kohtuullisia ja jotka voi aikatauluttaa. Päivämääriä kannattaa laittaa ylös.

– Jos aikoo liikkua enemmän, niin liikunta on merkattava kalenteriin kahdelle päivälle viikossa, jotta se tulee tehtyä. Sitten on laitettava kalenteriin palaveri itsensä kanssa esimerkiksi kahden viikon tai kuukauden päähän. Silloin näkee, miten edistyy, Hedman sanoo.

Itsensä on tärkeää palkita, kun on tehnyt jotakin myönteistä itsensä hyväksi.

– Jos lupaus on tehty hätäisesti, sillä haluttiin liikaa tai se oli ulkoapäin tehty, kuten etten enää ikinä syö karkkia tai kuntoilen, se ei välttämättä pidä, Hedman sanoo.

Neljä tukijalkaa

Hedman uskoo, että ihminen nojaa neljään tukijalkaan, joita ovat minä itse, koti ja perhe, ura ja talous sekä vapaa-aika. Tärkein näistä neljästä on minä itse.

Lupaus voi tarkentua, kun kun miettii, miten voi, miten keho voi, mitkä ovat elämänasenteet ja suhde omaan itseen. Koti ja perhe sekä niiden tunnelma vaikuttavat hyvinvointiin. Kodissa pitäisi voida ladata itseään. Kolmas tukijalka on ura, joka sisältää työn, opiskelun ja talouden. Kannattaa miettiä, tarvitsisiko niihin jotakin muutosta. Neljäs tukijalka on vapaa-aika. Sen pitäisi olla aikaa, jota ei pitäisi kuormittaa millään rasittavalla ja johon pitäisi päästää vain itseä voimistavia ihmisiä ja asioita.

– Ja jos jokin tukijaloista ontuu, kannattaa lähteä muuttamaan jotakin niissä, Hedman sanoo.

Hedmanin perheessä kaikki ovat täyttäneet neljään tukijalkaan liittyvää leikekirjaa, johon on kirjoitettu ja piirretty toiveita ja haaveita. Lapset ovat piirtäneet, mies on laittanut ranskalaisia viivoja ja Auli itse kirjoittanut pidemmin.

– Vuodenvaihteessa vihkoon palataan yhdessä ja katsotaan, mikä kaikki on toteunut. Luvassa on naurua ja iloa, Hedman lupaa.

Lue seuraavaksi