1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Influenssarokotteiden suosio nousi aallonpohjasta

Kausi-influenssarokotusten kattavuus on kasvussa narkolepsiatapausten aiheuttaman rajun pudotuksen jälkeen. Parantamisen varaa on edelleen, THL:n ylilääkäri sanoo.

terveys
Hoitaja annostelee ruiskuun.
Stefanos Rapanis / EPA

Kausi-influenssarokotuksia on otettu tänä vuonna edellisiä vuosia innokkaammin. Kunnille varatuista 1,2 miljoonasta rokotusannoksesta on jäljellä 96 000 annosta, kun aiempina vuosina rokotteita on jäänyt käyttämättä arviolta 200 000 annosta.

Esimerkiksi Kuopiossa influenssarokotusten kattavuus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportin mukaan koko valtakunnan tasoa parempi: rokotteen sai viime influenssakaudella noin neljäsosa pikkulapsista ja vanhuksista yli 40 prosenttia.

Influenssarokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Influenssa on influenssavirusten aiheuttama hengitystietulehdus. Sen oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä ja nuha kuten flunssissa. Pahimmillaan influenssa voi johtaa kuolemaan ja esimerkiksi keuhkokuumeeseen.

Narkolepsia romahdutti suosion

Varsinkin pikkulasten rokottaminen kausi-influenssaa vastaan väheni huomattavasti Pandemrix-rokotteiden ja niihin liittyneiden lisääntyneiden narkolepsiatapausten tultua ilmi vuosina 2009–2010.

Siinä mielessä on vielä petrattavaa, että yli 90 prosenttia pikkulapsista saa rokotusohjelmassa olevia muita rokotteita.

Hanna Nohynek

Pienillä lapsilla kausi-influenssarokotusten kattavuus laski noin 40 prosentista vuosien 2012–2013 aallonpohjaan 13 prosenttiin ja nousi viime talvena 16 prosenttiin. Samoin 65 vuotta täyttäneiden rokotuskattavuus kasvoi 31 prosentista 37 prosenttiin.

– Siinä mielessä influenssarokotusten suhteen on vielä petrattavaa, että yli 90 prosenttia pikkulapsista saa rokotusohjelmassa olevia muita rokotteita. Mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n Rokotusohjelmayksiköstä.

Uusi ryhmä ilmaisrokotteiden piiriin

Kausi-influenssarokotusta suositellaan 6–35 kuukauden ikäisille lapsille, raskaana oleville naisille, yli 65-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville potilaille, joilla on jokin tartunnalle altistava sairaus tai lääkitys sekä riskiryhmien lähipiirille ja heitä hoitaville sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Edellä mainittuihin ryhmiin kuuluvat saavat rokotuksen ilmaiseksi.

Tällä influenssakaudella myös potilaiden ja asiakkaiden kanssa läheisesti työskentelevä lääkehuollon henkilöstö, kuten apteekkien henkilökunta, on oikeutettu maksuttomaan influenssarokotteeseen.

– Kausi-influenssarokotussuositus on muutoin sama kuin ennen, mutta korostamme nyt hoitohenkilökunnan vastuuta siitä, etteivät he tartuttaisi potilaitaan ja toisaalta kannustamme riskiryhmien lähipiiriä ottamaan myös rokotteen tartuntariskin vähentämiseksi, Nohynek kertoo.

Lue seuraavaksi