Venäläismatkailijat hävinneet – aasialaisten määrä kasvaa

Venäjän huono taloustilanne näkyy myös Meri-Lapissa. Alueen hotelleissa ei ole juuri lainkaan venäläismatkailijoiden varauksia uuden vuoden ja loppiaisen ajalle. Tilalle yritetään haalia matkailijoita muualta.

matkailu
Ulkomaalainen matkailija kuvaa ystäviään Perämeren jäällä.
Riikka Rautiainen / Yle

Kun suomalaiset potevat joulukinkkuähkyä, venäläiset vasta valmistautuvat talven juhlakauteen. Uuden vuoden ja loppiaisen aikana Suomessa on perinteisesti nähty paljon venäläismatkailijoita. Toisin on tänä vuonna.

– Viime vuoteen verrattuna meillä on tosi vähän venäläisiä, pari yksittäistä ryhmää ja omatoimimatkailijoita. Prosentuaalisesti määrä on vain 15–20 prosenttia viime vuoden määrästä, Kemin Hotelli Cumuluksen myyntijohtaja Päivi Paaso toteaa.

Kiinalaisten rynnistys

Joulun paluuruuhkassa yleiset kulkuneuvot täyttyivät aasialaismatkailijoista. Meri-Lapin alueella etenkin ostovoimaisten kiinalaisten määrä on kasvanut tasaisesti vuosittain.

– He lähtevät uudeksi vuodeksi pois, mutta tulevat taas sitten tammikuun lopulla ja helmikuu on sesonkiaikaa. Uuden vuoden aikaan meillä on tosi hiljaista, kun venäläiset ovat poissa, Paaso jatkaa.

Ylitornio satsaa Keski-Eurooppaan

Ylitorniolla on yhtä huono tilanne venäläisten osalta. Myöskään aasialaiset eivät ole vielä löytäneet pitäjää. Kunta ja alueen yrittäjät ovat päättäneet yhdessä satsata Keski-Eurooppaan Aavasaksan Lappi -hankkeessa.

– Kohdennetaan markkinointia Keski-Eurooppaan, esimerkiksi Pariisiin, Itä-Euroopan sijaan, Helenan Kievarin johtaja Helena Ollila kertoo.

Jyri Salonen