1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

IMF jäädytti Kreikan lainaneuvottelut

Kreikka voi saada seuraavan rahoituseränsä vasta kun ennenaikaisista vaaleista nouseva uusi hallitus on päässyt sopuun lainaehdoista IMF:n, EU-komission ja Euroopan keskuspankin kanssa.

Ulkomaat
Ihmisiä Kreikan parlamentin edustalla Ateenassa 17. joulukuuta 2014.
Kreaikan parlamenttirakennus Ateenassa.Aris Messinis / AFP / Lehtikuva

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on jäädyttänyt Kreikan lainaneuvottelut Kreikan ajauduttua ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin. IMF aikoo odottaa, kunnes maahan saadaan uusi hallitus.

Näin ollen Kreikka ei voi saada seuraavaa lainaerää ennen kuin uusi hallitus on päässyt sopuun lainaehdoista IMF:n, EU-komission ja Euroopan keskuspankin kanssa.

IMF:n tiedottajan Gerry Ricen mukaan viivästyksestä ei koidu vahinkoa, koska Kreikalla ei ole välittömiä rahoitustarpeita. Kreikan on kuitenkin ratkottava rahoituksensa ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana pystyäkseen suoriutumaan erääntyvistä maksuistaan.

Kreikan neuvottelut lainoittajien kanssa ovat olleet jumissa useita kuukausia johtuen Kreikan säästöohjelmaan ja toteutettaviin uudistuksiin liittyneistä erimielisyyksistä.

Kreikassa järjestetään ennenaikaiset vaalit 25. tammikuuta.

Kreikan parlamentti ei onnistunut maanantaina valitsemaan maalle uutta presidenttiä. Kreikan hallituskoalition ehdokas ei saanut taakseen riittävää tukea ja hallituksen luottamuspulan vuoksi Kreikassa järjestetään ennenaikaiset vaalit.

IMF ja euromaat ovat pitäneet Kreikkaa pinnalla vuodesta 2010. Vastineeksi Kreikka on vienyt läpi uudistuksia julkisen taloutensa tasapainottamiseksi säästöillä ja veronkorotuksilla.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi