1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan tulli löysi 170 uhanalaista kilpikonnaa lentokentältä

Viranomaiset kertoivat joulukuun puolivälissä tehdystä löydöstä maanantaina. Uhanalaiseen kilpikonnalajiin kuuluvat poikaset ovat liian pieniä kestääkseen toista kansainvälistä lentoa, joten ne pysyvät Ranskassa todennäköisesti muutaman vuoden ennen siirtoa takaisin Madagaskariin.

Ulkomaat
Ranskan tullin julkaisema kuva 14. joulukuuta takavarikoiduista kilpikonnista.
Ranskan tullin julkaisema kuva 14. joulukuuta takavarikoiduista kilpikonnista. AFP / Lehtikuva

Ranskan tulli on löytänyt joulukuussa 170 uhanalaista kilpikonnan poikasta Pariisin Charles de Gaullen lentokentältä. Kilpikonnat oli piilotettu laatikkoon, jossa kuljetettiin merimakkaroita. Kilpikonnat oli määrä kuljettaa Laosiin.

Viranomaiset kertoivat joulukuun puolivälissä tehdystä löydöstä maanantaina.

Astrochelys radiata -kilpikonnia elää vain Madagaskarissa. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) on listannut kyseisen lajin kriittisesti uhanalaiseksi. Sen mukaan laji saattaa kuolla sukupuuttoon 50 vuodessa elinympäristön hupenemisen ja kansainvälisen villieläinkaupan takia.

Löydetyistä poikasista 15 on kuollut. Selviytyneet on siirretty Ranskan kaakkoisosassa sijaitsevaan kilpikonnakeskukseen. Poikaset ovat kooltaan korkeintaan vain neljä senttiä ja painavat 20 grammaa. Ne ovat liian pieniä kestääkseen toista pitkää lentomatkaa, joten ne pysyvät Ranskassa todennäköisesti muutamia vuosia ennen kuin ne palautetaan Madagaskariin.

– Laitoimme ne lämpimään paikkaan ja puhdistimme ne desinfiointiaineella, kertoo keskuksen johtaja Bernard Devaux.

Devaux huomauttaa, että eläimet ovat hyvin hauraita. Hän kuvailee kilpikonnia upeiksi: jokaisella kilpikonnalla on erilainen kilpikuvio.

– Niitä pidetään maapallon kauneimpina kilpikonnina. Niitä myydään 10 000 dollarilla New Yorkissa ja Tokiossa, ja paineet lisääntyvät, kun rikkaat kiinalaiset tulevat mukaan, hän sanoo.

– Ne edustavat liikaa rahaa. Ne ovat kauniita, joten niitä jahdataan. Ehkä olisi parempi, että ne olisivat rumia.

Pieni uhanalainen Ranskan Tullin takavarikoima kilpikonnanpoikanen viranomaisen kädessä.
Pieni uhanalainen Ranskan Tullin takavarikoima kilpikonnanpoikanen viranomaisen kädessä. AFP / Lehtikuva

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi