1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viina tappaa venäläisiä vuoden alussa

Vuodenvaihteen vapaat saavat venäläiset juomaan alkoholia eniten vuodessa – ja samalla alkoholista johtuvien kuolemien määrä on enimmillään tammikuussa. Alkoholin kulutus on jo pitkään laskenut Venäjällä, mutta alkoholista johtuvat kuolemat pysyvät hälyttävän korkealla.

Ulkomaat
Venäläismiehet juovat olutta.
Venäläismiehet joivat olutta kadulla Moskovassa heinäkuussa 2011.Sergei Ilnitsky / EPA

Tipaton tammikuu on tuntematon käsite itänaapurissa. Venäläisten alkoholinkulutus on enimmillään tammikuun alussa.

– Meillä on kylmä, niin kuin teilläkin. Jostakin syystä on sellainen mielipide, että pitää ottaa vähän lämmikkeeksi ja tuleehan siitä iloisempi mielikin, sanoo moskovalainen Oleg Lazavoi.

Uuden vuoden aatosta alkava venäläisten 11 päivän juhlavapaa näkyy myös alkoholiongelmien kärjistymisessä. Venäläiset kuolevat alkoholimyrkytykseen tammikuussa huomattavasti muita kuukausia enemmän. Myös alkoholipsykoosien määrä on suurin.

– Voin jopa kellontarkkaan sanoa, että vuoden suurin alkoholipsykoosien määrä Venäjällä ajoittuu tälläkin kertaa 5.–7. tammikuuta, sanoo alkoholin vaikutuksia tutkiva lääkäri Aleksandr Nemtsov Venäjän terveysministeriön alaisesta tutkimusinstituutista.

Alkoholinkäytön lasku uhattuna

Venäjällä alkoholin kulutus on ollut laskussa jo kymmenen vuoden ajan, mutta maa säilyy yhä alkoholinkäyttötilastojen kärkikastissa. Vuonna 2013 Venäjällä juotiin asukasta kohden noin 13,5 litraa puhdasta alkoholia. Suomessa vastaava luku on noin 2 litraa pienempi.

Vodka ja muu väkevä alkoholi kattavat noin puolet kokonaiskulutuksesta. Oluen suosio on kasvanut etenkin nuoremmissa ikäluokissa, ja sen osuus on noin 40 prosenttia.

Venäjän hallitus on asettanut tavoitteekseen pienentää alkoholin kulutusta kolmanneksella vuoteen 2020 mennessä. Alkoholin kulutusta on pyritty vähentämään muun muassa kieltämällä alkoholin vähittäismyynti kaupoissa yöaikaan ja nostamalla alkoholijuomien minimihintaa.

Helmikuussa puolen litran vodkapullon minimihintaa kuitenkin inflaation vuoksi lasketaan 185 ruplaan eli vajaaseen 3 euroon.

Alkoholikuolemat yhä korkealla tasolla

Vaikka alkoholin kokonaiskulutus on laskussa, alkoholin aiheuttamat kuolemat pysyvät edelleen hälyttävän korkealla.

Tilastojen mukaan alkoholi tappaa suoraan noin 75 000 ihmistä vuosittain. Jos mukaan lasketaan kaikki alkoholin aiheuttamat kuolemat, määrä on jopa kuusinkertainen.

Alkoholin kulutus vaikuttaa Venäjällä muuta Eurooppaa enemmän eliniänodotteeseen. Venäläisten verrattain alhainen eliniänodote kipusi tänä vuonna keskimäärin 70 vuoteen.

Alkoholin vaikutuksia tutkiva Aleksandr Nemtsov kuitenkin pelkää, että suotuinen kehitys on uhattuna.

– Pelkään, että uudet elinolomme saavat taas alkoholin kulutuksen nousuun. Huonontunut taloudellinen ja poliittinen tilanne merkitsevät huonoja aikoja myös alkoholin kanssa, Nemtsov sanoo.

Lue seuraavaksi