1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kypsyy se leipä ilman uuniakin – Yle Oulu kokeili vaihtoehtoisia leipäkonsteja

Leivän paistaminen uunissa on toki taitolaji, mutta leivän ystävää ei uunin puutekaan estä leipomasta tuoretta leipää. Nuotiolla paistettu tikkuleipä on monelle tuttu makkaran korvike, mutta saa sen leipätaikinan kypsäksi kotioloissakin. Tässä pari vinkkiä vaikkapa uudenvuoden lämpimäisten tekoon.

Leivän kypsyttämienn vedessä onnistuu, mutta lopputulos on vähän puuromainen.
Leivän paistaminen uunissa on ihan ok, mutta kuinkas tehdä leipää silloin, kun uunia ei ole? Tässä pari vinkkiä. Leipätaikina valmiiksi ja hommiin.

Testasimme leipäviikolla, miten leipää voi tehdä kotikonsteilla nopsaan ja ilman uunia. Kokeilimme kahta erilaista leipätaikinaa. Toinen tehtiin mikrossa ja aikaa kului vaivaiset pari minuuttia. Toinen oli perinteisempää leipää, joka nostatuksen jälkeen vaatii ihan tavallista paistolämpöä, mutta uunia ei ollut käytössä.

Leipää mikrossa

Mikroleipä oli todellinen pikalämpimäinen. Aineksista valmiiksi leiväksi se valmistui ihan muutamassa minuutissa. Valmistus tapahtui kahvikupissa ja lämmönlähteenä toimi mikroaaltouuni.

Taikina valmistettiin sekoittamalla vajaa desi mantelijauhoja, puolikas teelusikallinen leivinjauhetta, ripaus suolaa ja purutuntumaksi hieman siemeniä (esimerkiksi auringonkukan- tai pellavansiemeniä). Kuiviin aineksii lisättiin kananmuna ja loraus öljyä. Tämän jälkeen taikina sekoitettiin.

Taikina laitettiin kahvimukiin ja mikrotettiin laitteen tehosta riippuen 1-2 minuuttia. Leipä kohosi komeasti mukissa ja oli syötävää heti mikrosta ottamisen jälkeen.

Leipä oli parhaimmillaan tuoreena. Koostumus oli hieman normaalista leivästä poikkeava, mutta varsin maistuvaa.

Laipää kattilassa ja pannulla

Tavallistakin leipää voi tehdä, mutta se vaatii pikkuisen kikkailua. Teimme taikinan valmiista leipäjauhoseoksesta, johon tarvittiin lisäksi vain hiivaa ja vettä. Mikroleivälle tämä leipä ei nopeudessa pärjää, sillä jo taikinan nostatus vie aikansa.

Nostatuksen jälkeen on sitten vuorossa leivän kypsennys. Kokeilimme tässä kahta eri tapaa. Toinen oli yksinkertaisesti kattila ja vesi. Ideana siis kypsyttää leipätaikina sadan asteen lämmössä uittamalla taikinapalleroa kiehuvassa vedessä. Tälläkin menetelmällä taikinan saa kyllä kypsäksi, mutta lopputulos on hiukan puuromainen mössö, joten ainakaan esteettisesti tämä kypsennystapa ei ole paras mahdollinen. Suutuntumakin on hiukan liimamainen, vaikka märän pinnan alla leipä periaatteessa onkin ihan ok.

Leivän paistaminen paistinpannulla onnistui sen sijaan upeasti. Leipää piti vain käännellä riittävän vilkkaasti, ettei se pääse palamaan, mutta lopputulos oli ihan kelvollinen jollei peräti huikea! Pannuleipä voisulan kera maistuikin koko toimitukselle.