Ylioppilaat ja talonmiehen elämänfilosofia Pohjanmaan luetuimmat 2014

Yle Pohjanmaan nettisivut ovat tarjonneet uutisia ja ilmiöitä koko vuoden, joka päivä. Jotkut jutuista ovat levinneet sosiaalisessa mediassa laajalle, jollakin on ollut pienempi, mutta tärkeä lukijakuntansa. Luetuimpien kärjessä ovat kevään uudet ylioppilaat ja sekä somelistan että luetuimpien kärkipäässä vaasalaisen talonmies Aarne Kuusiston positiiviset ajatukset.

Pohjanmaa
Vuoden luetuimmat uutisjutut
Heidi-Maria Harju / Yle

Vaasalainen talonmies Aarne Kuusisto kertoi syksyllä Yle Pohjanmaan haastattelussa, että aloittaa aamunsa sekä vatsalihasliikkeillä että itsesuggestiolla.

Kuusiston ajatukset ja positiivinen elämänfilosofia kiinnostivat netissä ja sosiaalisessa mediassa suomalaisia niin, että Yle Pohjanmaan artikkeli"Vähintään 600 vatsalihasliikettä joka aamu - kahdeksankymppinen talonmies pitää pään ja kropan kunnossa"nousi vuoden 2014 pohjalaisjuttujen toiseksi luetuimmaksi.

– Valtavasti tuli myönteistä palautetta, ja nuorilta, tässäkin kun on opiskelijoita paljon, Aarne Kuusisto toteaa. Työvuosia Kuusistolla on takana kymmeniä, joten arki ei yhden jutun myötä muuttunut eikä muutu mitenkään. Aikaiset aamuherätykset lumenluontiin kuuluvat talveen.

– Kiva oli, että tuli tuota lunta. Yritän nostaa ittiäni ja lauleskelen, että "maailma se on kuin silkkiä vaan", Kuusisto naurahtaa.

Uuteen vuoteen Kuusisto suhtautuu maltillisesti.

– Otan kaiken vastaan, niin hyvät kuin pahatkin. En ole niitä ihmisiä, jotka ovat toivomassa ittelleen jotakin hyvää. Otan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee, Kuusisto sanoo.

Ylioppilaita ja uutisia

Yle Pohjanmaan luetuimpien nettiartikkelien kärjessä on jokakeväinen uusien ylioppilaidennimilista.

Kauhavan lentosotakoulun viimeistä toimintavuotta seurattiin tiiviisti.Kaveriporukka osti Kauhavan lentosotakoulun-artikkeli ja esimerkiksi Hawkien joulukuisesta jäähyväislennosta maakuntaan toteutettuvideokeräsivät lukijoita ja katselijoita.

Maataloustuottajain keskusliitto järjesti marraskuun lopussa Seinäjoella valtakunnallisen mielenilmauksen, jolla kiinnitettiin huomiotamaataloustukien maksatusten aikatauluviivästystenaiheuttamiin ongelmiin. Yle Pohjanmaa toteutti suoran lähetyksen mielenilmauksesta netissä ja artikkeli"Kyllä te nyt vuoden syömättä pärjäätte"nousi tapahtumauutisoinnin myötä yhdeksi vuoden luetuimmista.

Muita luettuja uutisia ovat olleet mm.Korsnäsin joulukuisen autopommiräjähdyksenuutisointi sekä syyskuinen ammattikuljettajienammattipätevyyslaki tulkintaepäselvyyksineen.

Elämää, ei sen enempää

Suosituinta luettavaa Yle Pohjanmaan netissä ovat tänä vuonna olleet erilaiset elämän ilmiöt, joista kertovia artikkeleita luetuimpien juttujen listalta löytyy monia.

Arkisen työelämän paineet ja asiakaskohtaamiset kiinnostivat artikkelissamme"Ihan kuin olisi jotenkin vähä-älyisempi, kun on kaupan kassalla töissä", vanhempien tahattomasti lapsilleen luomanetti-identiteettikiinnosti ja kuten aina, myös pörröisillä eläimillä eli tässä tapauksessanavettakissoillaoli lukijansa.

Kuluneena vuonna uutisoitiin alueellamme lukuisista omaisuusrikoksista japoliisi opastikinloppuvuodesta pohjalaisia säilyttämään kotiavaimet oikein. Vaikka kovia tulvia ei tänä vuonna alueellamme koettukaan, löytyysääennusteillejasääilmiöilleaina kiinnostuneita lukijoita. Myös kotiseutuhistoria kiinnosti mm.Napuen taistelun muistovuodenjuhlinnan myötä.

Luetuimmat 2014

 1. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan uudet ylioppilaat
 2. Vähintään 600 vatsalihasliikettä joka aamu – kahdeksankymppinen talonmies pitää pään ja kropan kunnossa
 3. Vanhemmat raportoivat lastensa asiat verkossa – Lastensuojelun keskusliitto huolissaan
 4. Kuuma auto on lemmikille sauna – sivullinen saa puuttua
 5. "Ihan kuin olisi jotenkin vähä-älyisempi, kun on kaupan kassalla töissä
 6. Tukimaksatukset siirtyvät – viljelijät eivät saa työstään ensi vuonna palkkaa
 7. Kaveriporukka osti Kauhavan lentosotakoulun
 8. Auto räjähtänyt Korsnäsissä – autoa kuljettanut nainen loukkaantunut
 9. "Kyllä te nyt vuoden syömättä pärjäätte"
 10. Saako kuorma-autoa ajaa ilman pätevyyttä – poliisille tulkinnasta päänvaivaa

Somesuosikit 2014

Sosiaalisessa mediassa eniten tykkäämisiä ja jakoja saaneet kymmenen Yle Pohjanmaan juttua:

 1. Kuuma auto on lemmikille sauna – sivullinen saa puuttua
 2. Vähintään 600 vatsalihasliikettä joka aamu – kahdeksankymppinen talonmies pitää pään ja kropan kunnossa
 3. Tukimaksatukset siirtyvät – viljelijät eivät saa työstään ensi vuonna palkkaa
 4. Navettakissoja saa vielä olla – tiukennuksia tulevaisuudessa
 5. "Ihan kuin olisi jotenkin vähä-älyisempi, kun on kaupan kassalla töissä"
 6. Saako kuorma-autoa ajaa ilman pätevyyttä – poliisille tulkinnasta päänvaivaa
 7. Alakoulu sai tarpeekseen – kiroilu ja haukkuminen pannaan
 8. Itsenäisyyspäivä lennättää Hawkit uuteen aikaan – video vie taivaalle
 9. Lihasjumit jäävät lauteille, kun vihdan sitoo katajasta
 10. Pelasta kissa – tarjoa sijaiskotia