1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

If-vakuutusyhtiöstä lähtee 122 työntekijää – "ei ollut tarkoitus vähentää"

Yt-neuvotteluista ilmoittaessaan marraskuussa If ei antanut kokonaisarviota vähennettävien määrästä. Tuolloin yhtiössä järjestettiin ulosmarsseja.

Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

If-vakuutusyhtiön yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen lopputuloksena vähennetään yhteensä 122 työntekijää muun muassa asiakaspalvelutehtävistä Kuopiossa, Oulussa ja Tampereella. Konttoreita suljettiin 11 eri puolilla Suomea.

Marraskuussa yt-neuvotteluista ilmoittaessaan If ei antanut kokonaisarviota vähennettävien määrästä. Tuolloin yhtiössä järjestettiin ulosmarsseja. Vakuutusyhtiö pidättäytyi arvioimasta lähtevien määrää, koska eri puolilla Suomea toimivien asiakaspalvelukeskusten työntekijöille tarjottiin töitä Turun palvelukeskuksesta. Pääluottamusmies Liisa Halme arvioi marraskuussa, että harvalla on mahdollisuutta siirtyä töihin toiselle puolelle maata palveluja keskitettäessä. Ifin konttoreita suljettiin ulosmarssien ajaksi.

Ifin mukaan 73 työsuhdetta päätetään vapaaehtoisin sopimuksin eli otti eropaketin. Tämä tietää avautuvia työpaikkoja Turkuun.

– Meidän tarkoituksemme ei ollut vähentää työpaikkojen määrää, vaan tarkoitus oli nimenomaan siirtää työvoimaa Oulusta, Kuopiosta ja Tampereelta Turkuun ja Espooseen. Siltä osin kun väkeä ei siirry vaan työsuhteet päättyvät, me rekrytoimme tilalle uutta väkeä, sanoo Ifin toimitusjohtaja Timo Vuorinen.

– En lähde kommentoimaan sitä, mikä itse kunkin peruste olla muuttamatta on ollut.

Hänen mukaansa on pettymys, että moni vanha työntekijä ei tarttunut mahdollisuuteen uudella paikkakunnalla. Oulun palvelukeskuksessa on ollut 32, Kuopion palvelukeskuksessa 27 ja Tampereella 18 työntekijää.

– Kaikilla näillä paikkakunnilla Ifillä on muutakin toimintaa, Vuorinen tähdentää.

Lähtevistä työntekijöistä suurin osa on henkilöasiakkaiden asiakaspalvelutehtävissä. Yhtiön IT-palveluista vähenee 18 työntekijää.

Pääluottamusmies: "Hävytöntä"

Ifin pääluottamusmies Liisa Halme arvostelee "työnantajan hurskastelua" ja tähdentää, että esimerkiksi Oulun työmarkkinatilanteessa työntekijällä ei ole todellista mahdollisuutta vaihtaa maisemaa.

– Aika heikkoa on saada siellä edes asuntoa myydyksi, vaikka päätyisikin siihen että muuttaisi, Halme huomauttaa. Vain toistakymmentä on hänen mukaansa vaihtanut paikkakuntaa, ja hyvin harva sijoittunut uusiin tehtäviin kotikunnassa.

Keväällä If kävi korvauspuolen yt-neuvottelut, joissa lähti vajaat 40 tyontekijää.

– Nämä luvut kun laskee yhteen, melkein kymmenesosa koko Ifin henkilöstöstä on vähentynyt tänä vuonna. Kyse on yhtiöstä, joka tekee poikkeuksellisen hyvää tulosta vakuutusyhtiönä ja jonka emoyhtiöstä (Sampo-konsernista) valtio omistaa 11 prosenttia, Halme sanoo.

– Mielestäni tämä on hävytöntä touhua.