Lemmikkieläinpassi uudistuu – nämä asiat lemmikin kanssa matkustavan on syytä muistaa

Euroopan unionin uusi lemmikkieläinasetus tuo vuodenvaihteessa muutoksia koirien, kissojen ja frettien siirtoihin EU-maiden välillä. Finnairin koneissa Mustit ja Mirrit reissaavat vähän väliä.

Kotimaa
Kissa makaa pöytäliinan päällä
Kissakin tarvitsee passin matkalle.Mari Siltanen / Yle

Lemmikkieläinpassi uudistuu EU:n uuden lemmikkieläinasetuksen myötä.

Kerran koira oli päässyt ulos kuljetuslaatikostaan ruumassa ja se karkasi ulos kentälle, kun ruuman lastia alettiin purkamaan.

Finnairin viestintäasiantuntija Manti Väätäinen-Pereira

Passi on pakollinen koirille, kissoile ja freteille kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa. Passia edellytetään juuri näiltä eläimiltä rabieksen leviämisvaaran vuoksi.

Jos lemmikkieläimellä on jo passi, uutta ei tarvitse hakea. Passin saa jatkossakin ostaa eläinlääkäriltä. Passi myönnetään vain koirille, kissoille ja freteille.

Passin hinta nousee, koska siihen on lisätty uusia turvaominaisuuksia, joilla pyritään estämään passin väärinkäyttö. Uuden passin hinta on 14,90 euroa.

Myös matkustajaehtoihin ja pentujen rokotusikään tulee muutoksia. Uuden asetuksen mukaan pennun saa rokottaa raivotautia vastaan 12 viikon iässä. Nuorempana annetut rokotukset eivät suojaa raivotaudilta.

Tähän saakka matkustajalla on saanut olla mukanaan enintään viisi koiraa, kissaa tai frettiä ilman, että matka määritellään kaupalliesksi siirroksi. Jatkossa eläimiä saa kuljettaa viittä enemmän, jos tarkoituksena on matkustaa kilpailuihin, näyttelyihin tai niihin liittyviin koulutuksiin. Osallistumisesta on oltava kirjallinen todistus.

Muista nämä, kun lähdet eläimen kanssa matkalle

Finnairin koneissa koirat ja kissat ovat tavallinen näky. Toisinaan matkustamossa reissaa myös jyrsijöitä.

– Lemmikit ovat monille kuin perheenjäseniä, jotka otetaan mukaan loma-asunnolle Etelä-Eurooppaan. Kyllä niitä paljon liikkuu, sanoo Finnairin viestintäasiantuntija Manti Väätäinen-Pereira.

Eläimen kanssa matkustavan on syytä varata eläimelle koneesta paikka hyvissä ajoin, sillä paikkoja on rajoitettu määrä. Jos koneessa on eläimille allergisia matkustajia, heidät pyritään sijoittamaan mahdollisimman kauaksi eläimistä.

Finnairin koneissa enintään kahdeksan kiloa kuljetuslaatikon tai -kassin kanssa painavat eläimet pääsevät matkustamoon. Isommat eläimet menevät ruumaan.

– Se on ilmastoitu tila, jossa on valoa ja lämpöä. Lemmikin ei tarvitse olla pimeässä, eikä siellä tule vilu.

Lemmikin omistajan vastuulla on huolehtia siitä, että eläimen passi on kunnossa ja sen kuljetuslaatikko tai -kassi on asianmukainen.

– Kerran koira oli päässyt ulos kuljetuslaatikostaan ruumassa ja se karkasi ulos kentälle, kun ruuman lastia alettiin purkamaan, kertoo Väätäinen-Pereira.

Ennen matkaa on myös syytä tarkistaa, voiko kohdemaahan viedä eläimiä ja mitkä ovat määräykset karanteenin sekä rokotusten suhteen.

Eläinten matkustuksesta on tietoa muun muassa Finnair Cargon (siirryt toiseen palveluun) ja Eviran (siirryt toiseen palveluun) sivuilla.