1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokoomus on yhä nuorten suosikki: SDP:n sanoma ei pure

Mikäli 18–24-vuotiaat äänestäjät saisivat päättää, kokoomus olisi yhä Suomen suurin puolue. SDP:stä tulisi kääpiöpuolue.

politiikka
Kokoomuksen kansanedustajat Marjo Matikainen-Kallström (kesk. vas.) ja Raija Vahasalo ottavat selfie-kuvaa matkapuhelimella kansanedustajakuoron edessä puhemiehen joulukahveilla eduskunnassa Helsingisssä 19. joulukuuta 2014.
Kokoomuksen kansanedustajat Marjo Matikainen-Kallström (kesk. vas.) ja Raija Vahasalo ottavat selfie-kuvaa matkapuhelimella kansanedustajakuoron edessä puhemiehen joulukahveilla eduskunnassa Helsingisssä 19. joulukuuta 2014. Selfie-kaksikon vasemmalla puolella seisoo Sdp:n kansanedustaja Hanna Tainio ja oikealla puolella perussuomalaisten Ritva "Kike" Elomaa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Yle Uutisten joulukuun kannatusmittauksessa kokoomusta ilmoitti äänestävänsä joka neljäs 18–24-vuotias. Toiseksi suosituin puolue nuorten keskuudessa on keskusta. Vihreät ja vasemmistoliitto saavat noin 14 prosentin kannatuksen.

SDP:n sanoma ei ole pitkään aikaan puhutellut nuoria äänestäjiä. Tulos on Taloustutkimuksen mukaan suuntaa-antava.

– Mikäli nuoret saisivat päättää, eduskunnan kokoonpano olisi varmasti aivan erilainen kuin nyt, sanoo tutkimuspäälikkö Jari Pajunen Taloustutkimuksesta.

SDP:tä äänestäisi enää runsaat kolme prosenttia alle 24-vuotiaista. Vielä heinäkuussa puolueen kannatus oli lähes 15 prosenttia. Suosio on sahannut viime aikoina edestakaisin.

Perussuomalaiset romahti

Varttuneiden äänestäjien ykkössuosikki on keskusta. Keskustaa äänestäisi joka kolmas 65–79-vuotias. Kakkossijaa pitää kokoomus, ja sen takana kärkkyy jo SDP .

Perussuomalaisten suosio sen sijaan romahti. Vain kolme prosenttia yli 65-vuotiaista äänestäisi perussuomalaisia, mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

– Kyllä se näkyy, että vaalit lähestyvät ja keskusta on ollut oppositiopolitiikassa jollain tavalla uskottavampi, sanoo tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta.

Lue seuraavaksi