Hymyilevä Hannes ja lörtsykohu toivat valoa ja väriä vuoteen 2014

Taloudelliset ja poliittiset kriisit saivat väistyä hetkeksi Suomessa, kun 101-vuotias mikkeliläinen Hannes Hynönen marssi Itsenäisyyspäivän juhlaan Linnaan. Hynösen valloittavan valoisa elämänasenne teki vaikutuksen suureen joukkoon suomalaisia.

ilmiöt
Hannes Hynönen
Juho Liukkonen / Yle

Iloisella asenteella ja veitsenterävällä muistilla varustettu veteraani valloitti juhlaväen ja tavallisen rahvaan. Hannekselle perustetulle Facebook-fanisivulle tuli hetkessä tuhansia jäseniä.

Hannes Hynösen vuosi huipentui joulun alla, kun Mikkelin väistyvä kaupunginjohtaja Kimmo Mikander luovutti 1079 joulukorttia kaupungin mainiolle pr-miehelle.

101-vuotias Hynönen pursuaa elämäniloa ja ihmettelee, miten kiinnostuneita ihmiset voivat olla "maaukon" sanomisista.

Linnan juhlista tutuksi tullut sotaveteraani Hannes Hynönen sai 1079 joulukorttia – "Onko niitä niin paljon?"

Mikkelin johto uusiutuu keväällä 2015, kun Kevaan lähtevän Kimmo Mikanderin lisäksi kaupungin jättää kehitysjohtajana toiminut Soile Kuitunen.

Etelä-Savon maakuntaliiton johto vaihtui jo syksyllä. Etelä-Karjalaan livahtaneen Matti Viialaisen tilalle astui EK:ssa uraa tehnyt Pentti Mäkinen.

Ihmisten apua tarvittiin luonnossa

Heikkoluminen talvi uhkasi norpan pesintää alkuvuodesta. Norpat tarvitsevat kinoksia, joihin kaivaa pesät pikkukuuteille. Vapaaehtoiset päättivät pelastaa tilanteen, ja norpille kolattiin apupesiä. Hommassa oli mukana toistasataa kolaajaa, jotka rehkivät apukinosten eteen kaksi viikkoa. Keväällä syntyneistä 64 kuutista 59 syntyi apukinokseen kaivettuun pesään.

Norpalle on rakennettu pesinnän avuksi apukinoksia.
Norpalle on rakennettu pesinnän avuksi apukinoksia.Mervi Kunnasranta

Saimaannorpalle kolatut lumipesät vuoden luontoteko

Norppien suojelusta voi kuitenkin olla monta mieltä. Norppien suojelun laajentamissuunnitelmista nousi kohu etenkin kalastajien keskuudessa. Savonlinnassa järjestettiin aiheesta vilkas keskustelutilaisuus.

Keskustelu saimaannorppavesien kalastusrajoituksista kuumentaa tunteita Saimaalla

Samalla, kun yhden lajin säilymisestä on ollut huolta, löytyy myös kokonaan uusia lajeja. Onkimiehen koukkuun tarttui kalastuskilpailussa uusi vieraskalalaji, valkoevätörö. Uusien kalalajien löytyminen on Suomessa harvinainen ilo.

Saimaalta löytyi uusi kalalaji

"Perus-Tane" sitkeästi vaalitöissä

Kevään EU-vaalit eivät saaneet aikaan suurta tunnemyrskyä Etelä-Savossa. Vain reilu kolmannes kävi äänestämässä. Keskusta keräsi suurimman äänipotin maakunnasta ja Olli Rehn tuli valittua parlamenttiin osittain eteläsavolaisäänillä.

Toki vaalit näkyivät turuilla ja toreilla. Yksi vaalitelttojen vapaaehtoisista oli Mikkelin Perussuomalaisten tiedotusvastaava "Perus-Tane" eli Tauno Lehtonen. Lehtonen on ollut mukana politiikassa 1970-luvulta saakka.

Työväenpuolueissa ja kristillisdemokraateissa vaikuttaneen Lehtosen toi Perussuomalaisten riveihin "pienen ihmisen asia".

"Perus-Tane" jaksaa puurtaa vaaliteltoilla vuodesta toiseen

Hiski (12) pelasti hukkumiselta

Kesäkuussa varkautelainen 12-vuotias Hiski Hämäläinen sai tasavallan presidentin myöntämän ansiomitalin. Sen ojensi aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen. Neuvokas Hämäläinen oli pelastanut hukkumaisillaan olleen tytön Mikkelin Tuppuralassa.

Hiski Hämäläisen perhe oli mukana seuraamassa juhlallisuuksia.
Inka Hannonen / Yle

Ylijohtaja Elli Aaltosen kysymykseen siitä, millainen tai kuka on sankari, Hiskillä oli mieleenpainuva vastaus. Aaltosen ehdottama Teräsmies ei riitä sankariksi Hiski Hämäläiselle.

– Mun mielestä sankari on sellainen ihminen, joka uskaltaa ilmaista oman mielipiteensä. Uskaltaa tehdä asiat niin kuin itse haluaa, vaikka se herättäisi muissa ihmisissä paheksuntaa ja olisi joidenkin mielestä väärin.

Tytön hengen pelastanut 12-vuotias Hiski: "Sankari on sellainen, joka uskaltaa ilmaista mielipiteensä"

Media-alan kauppoja ja kakkiaisia

Positiivista värettä Etelä-Savon yrityskenttään on tuonut muun muassa animaatiohahmo Kikattavan Kakkiainen. Suomessa ja maailmalla menestyneen hahmon on luonut Mikkelissä päätoimipaikkaansa pitävä peliyhtiö Gigglebug. Animaatiohahmoon perustuva tv-sarja on myyty jo kymmeneen maahan. Yritys suunnittelee myös animaatioyksikköä Mikkeliin.

Peliyritys Gigglebug suunnittelee animaatioyksikön perustamista Mikkeliin

Kikattava kakkiainen
Gigglebug

Hyviä uutisia uusien yritysten rintamalta on kuulunut myös mikkeliläisen aurinkokeräimiä valmistavan Savo Solarin suunnalta. Vaikka yritys on ehtinyt kärsiä vaikeista ajoista, sille paistaa nyt aurinko suuren Tanskan tilauksen myötä.

Mikkeliläiselle Savo-Solarille paistaa aurinko: iso tilaus Tanskaan pelastaa yrityssaneerauksessa ponnistelevan yhtiön

Lisäksi media-alalla riitti kohinaa maakunnassa. Alan eläessä murroksen aikakautta, Länsi-Savo-konserni teki reippaan pelivedon ja osti muun muassa Helsingin Sanomat omistavalta Sanomalta suurimman osuuden useista maakuntalehtistä, kuten Kymen Sanomista, Kouvolan Sanomista ja Saimaa-lehdestä.

Sanoma myy maakuntalehtiään Länsi-Savo-konsernille

Kenkäverossa soi rock ja Kullervo kohahdutti Olavinlinnassa

Mikkelin perinteikäs kartanomiljöö Kenkävero sai kuluneena kesänä uudenlaisen imagon, kun rockfestivaali Jurassic Rock muutti Visulahdesta Kenkäveron pelloille. Alueella tehdyt arkeologiset löydöt pitivät järjestäjät loppuun asti jännityksessä, mutta yleisö löysi tapahtuman. Bileet sujuivat rauhallisesti yhteensä yli 18 000 kävijän voimin.

Jukka Holmstedt
Jurassic Rockin promoottori Jukka HolmstedtJuho Liukkonen / Yle

Jurassic Rock käyntiin Mikkelin Kenkäveroniemessä - "Fiilis kuin järjestäisi ensimmäistä kertaa"

Savonlinnan Oopperajuhlilla helle kuumensi katsomoa, mutta oopperan tenho siivitti tapahtuman jälleen hyviin katsojamääriin. Oopperajuhlien avausteoksena kohahdutti hurjaksikin kuvattu Aulis Sallisen Kullervo.

Oopperajuhlat alkaa synkällä oopperalla, mutta valoisin mielin

Kulta-Antti ja vettä etsivä piirikortti

Etelä-Savon urheilumenestys jäi aikuisten sarjoissa laihaksi, mutta keihäänheittäjä Antti Ruuskasen kultamitali sai riemun kattoon Savonlinnan Tanhuvaarassa. Ruuskanen on opiskellut ja asunut Tanhuvaarassa useita vuosia ja harjoittelee siellä edelleen säännöllisesti.

Matkalla hakemaan kulta-Anttia kotiin. Kuvassa Antti Ruuskasen äiti Aulikki Ruuskanen ja avovaimo Tuula Moilanen.
Matkalla hakemaan kulta-Anttia kotiin. Kuvassa Antti Ruuskasen äiti Aulikki Ruuskanen ja avovaimo Tuula Moilanen.Timo Ikonen / Yle

Kuuntele audio: Ruuskasen perhe kiristi managerin lentokentälle

Etelä-Savossa on niitetty menestystä keksintöjenkin saralla. Savonlinnassa kehitelty ympäristöystävällinen hiilidioksidin talteenottomenetelmä sai patentin ja nyt keksinnölle kaavaillaan kaupallista käyttöä. Enää puuttuu rahoitus kalliisiin investointeihin.

Hiilidioksidia onnistuneesti talteen veden avulla – laitteiston kaupallistaminen haasteena

Mikkeliläisen DI Osmo Anttalaisen suunnittelema piirikortti matkasi avaruuteen Euroopan Avaruusjärjestön ESA:n valmistamassa Rosetta-luotaimessa, tarkemmin sanottuna Philae-laskeutujassa. Matkaan Anttalaisen suunnittelema kämmenen kokoinen laite lähti vuonna 2004 ja laskeutui Philae-laskeutujan mukana 67P-Tshurjumov–Gerasimenko komeetan pinnalle 12.11.2014. Laite mittaa komeetan vesipitoisuutta.

Löytääkö pieni piirikortti komeetalta vettä? – Osmon avaruuskeksintö saattaa selvittää elämän alkulähteen

Vuoden syöpäsairaanhoitaja Mikkelistä

Mikkeliläinen Riitta Hänninen sai syksyllä harvinaisen kunnian, kun Syöpäsäätiö valitsi hänet vuoden syöpäsairaanhoitajaksi. Tunnustus jaetaan joka toinen vuosi.

"Eletään hetkessä eikä valiteta turhasta" – Vuoden syöpäsairaanhoitaja jakaa potilaidensa elämänasenteen

Aiemmin syksyllä mikkeliläinen Matti Räisänen kertoi Yle Etelä-Savossa kokemuksiaan syövän kanssa elämisestä. Matti sairastui munuaissyöpään reilu vuosi sitten. Munuainen ja maksa leikattiin Helsingissä hyvin tuloksin.

Leikkauksesta kolmen kuukauden jälkeen kontrollissa löytyi maksasta syöpäepäily. Jatkotutkimuksissa Helsingissä päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että syöpäepäilyä seurataan. Kolmen kuukauden jälkeen TT - kuvauksessa ei löytynyt uutta. Seuraava kontrolli on toukokuussa. Vointi on tällä hetkellä hyvä.

Syöpään sairastunut elää elämäänsä kolmen tai kuuden kuukauden jaksoissa

Kapinakenraali tyytyi sote-ratkaisuun

Vääntö sosiaali- ja terveyspalveluista jatkui pitkin vuotta, vaikka eduskuntaryhmät yksissä tuumin löysivät ratkaisumallin. Palvelut siirtyvät kunnilta kahteen suurkuntayhtymään. Esimerkiksi Etelä-Savo kuuluu jatkossa itäiseen sote-alueeseen yhdessä Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen kanssa. Sotealueella palveluja järjestävät kuntien yhteiset tuotantovastuualueet.

Vatvomisen keskellä Rantasalmi teki oman ratkaisunsa ja yksityisti palvelut kokonaan. Myös Pieksämäki harkitsee sote-paketin ostamiselta yritykseltä.

Kuntien kapinakenraali taipui sote-uudistukselle: "Vikaa on myös meissä kunnissa" - video

Vuoden vaihteessa päättyy yksi aikakausi, kun synnytykset Savonlinnassa loppuvat. Taustalla on tuore päivystysasetus, joka vaatii leikkaustiimeiltä ympärivuorokautista läsnäoloa 24/7-sairaaloissa.

Lörtsy ja nopea 4G

Sirkka Makkonen
Savonlinnalainen leipomoyrittäjä Sirkka Makkonen kaupitteli lörtsyjä torstaina Mikkelissä.Timo Ikonen / Yle

Marraskuussa käytiin etenkin Savonlinnassa kuumana, kun Evira kertoi harkitsevansa lörtsyn nimen kieltämistä. Päivien mediakohun jälkeen kävi selväksi, että Savonlinnassa ainakin 1950-luvulta lähtien leivottua suolaista tai makeaa piirakkaa saa edelleen kutsua lörtsyksi.

Lörtsykohu kuumentaa tunteita – Elintarvikevirasto Evira harkitsee nimisääntelyä uudelleen

Keskimääräisen latausnopeuden grafiikka.
Lähde: Aalto-yliopiston nettitutkapalveluYle

Nopeat 4G-yhteydet levisivät vuoden aikana vauhdilla ympäri Suomen. Uutta mobiiliyhteyttä kaupattiin kansalaisille aktiivisesti. Kokemukset herättivät ihastusta ja vihastusta. Monille tuli yllätyksenä 4G-yhteyden voimakas vaihtelu paikasta ja jopa ajasta riippuen. Parhaimmillaan entinen kinttupolkuyhteys vaihtui kiitotieksi. Huonoimmillaan uusi yhteys sekoitti myös entistä 3G-yhteyttä.

Nopea nettiyhteys leviää vauhdilla – katso kartalta miten 4G toimii kotonasi tai mökilläsi