1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhden radiotoimittajan uutisvuosi - videokoostetta vuodelta 2014

Vuoden 2014 aikana Yle Oulu seurasi satoja eri puheenaiheita. Oli Fennovoimaa, ict:n ala-ajoa, Oulun Kärppiä ja Armi Kuuselaa Muhoksella. Kerroimme sadoittain päivän uutisia. Tässä yksi poiminta haaviin jääneistä aiheista videoiden kera.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Meitä toimittajia kutsutaan aina silloin tällöin presidentti Mauno Koiviston aikanaan lanseeramalla termillä ’sopuleiksi’. Koivisto viittasi siihen, että kun yksi toimittaja yhden jutun aiheen äkkää niin jokos ovat kaikki muut saman aiheen kimpussa ja veivaavat siitä sitten päivätolkulla. Mutta toki meitä kuulee kutsuttavan myös päiväperhoiksi, jotka kiitävät päivästä toiseen ja aiheesta toiseen kuin perhoset ikään.

Journalistin työ onkin päivän päällistä puurtamista, perustuuhan koko sana ’journalismikin’ ranskankieliseen sanaan ’jour’ eli ’päivä’. Joten päiväkohtaisia asioitahan tässä yritetään seurailla. Journalismin käytäntö ei kuitenkaan ole pysyvää. Se muuttuu ja kehittyy ajan kanssa.

**Toimitustyön aikataulut **ovat vuosien kuluessa kiristyneet ja tietoja välitetään tätä nykyä yhä useammalla tavalla. Samanaikaisesti myös työnkuva muuttuu, kun vannoutuneinkin lehtimies tai -nainen joutuu kuvaamaan videoita lehden nettisivulle tai vannoutunut radiotoimittaja näpyttelee uutisen ensivaiheet twitteriin, facebookiin tai nappaa kuvan instangramiin.

Mutta on tässä työssä jotain vanhaakin. Seuraamme edelleen maailman menoa ja raportoimme siitä parhaamme mukaan jotta kuulija, katsoja, lukija saisivat jonkinlaisen koosteen siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

Yksi toimittaja ei kaikkea tee, vaan tämä on tiimityötä ja useiden tekijöiden yhteinen ponnistus. Tässä kuitenkin yksi näkövinkkeli siihen, millainen oli yhden oululaisen radiotoimittajan vuosi 2014, kun kädessä sattui olemaan puhelin ja siinä videokamera.

Rakennustöitä ja liikennesumppuja

Tiukkenevasta taloustilanteesta huolimatta Oulussa rakennettiin vuoden aikana paljon. Uusia asuintaloja on nousemassa muun muassa radan varteen. Vuoden lopun kauppasesonkiin saatiin uusia kauppoja, kun Ritaharjuun avattiin uusi kauppakeskus ja Limingantullin marketin laajennukset valmistuivat.

Kaupungin keskustan myllerrykset jatkuivat kauppakeskuksen työmaan ympäristössä. Sen lisäksi eri puolilla kaupunki tehtiin erilaisia viemäri- ja vesijohtotöitä.

Ennen syyskauden alkua Oulu pesi kasvojaan ja muun muassa kaikki kaupungin liikennevalot pyyhkäistiin puhtaaksi yön hiljaisina tunteina.

Juuri syksyn pimeän kauden alla eurojaan laskeva Oulu päätti sammuttaa asuinalueiden katuvalaistuksen, mikä aiheutti keskustelua puolesta ja vastaan. Vuoden mittaan myrskyt katkoivat sähköjä eri puolilta maakuntaa. Oulun kaupungistakin katuvalot sammuivat teknisen vian takia ja aamuinen Oulu näytti pimeät puolensa lokakuun alussa.

Tulipaloja, kolareita ja vankikarkureita

Vuoden traagisin uutistapahtuma oli varmasti kesäkuun alussa ilmi tullut pienten vastasyntyneiden lasten surma.

Kesällä Oulun keskustassa nähtiin myös dramaattisia vaiheita, kun lääkärikäynnillä oleva vankikarkuri lähti omille teilleen ja piiloutui kerrostalon kätköihin. Yle Oulu oli paikalla kun vanki otettiin kiinni.

Oulun vankila nousi otsikoihin myös tämän jälkeen, kun vankilasta lähti luvattomille teille kaksi vankia ruuvaamalla osastonsa ikkunat irti. Nämäkin karkulaiset saatiin kiinni.

Perusuutisrintamalla kerrottiin vuoden mittaan useista tulipaloista, kolareista ja onnettomuuksista, joita sattui eri puolilla maakuntaa. Niistä kerrottiin niin radiossa, televisiossa kuin netissäkin.

Kesään kuului myös useita arkeologisia kaivauksia. Oulun yliopiston arkeologit tutkivat muun muassa nykyisen ammattiopiston pihamaalla olevaa vuonna 1914 hirtetyn Taavetti Lukkarisen hirttopuuta. Lukkarinen sai kuoleman tuomion salaiselta tuomioistuimelta autettuaan Muurmannin radalta karanneita saksalaisia vankikarkureita.

Kevyemmällä rintamalla sidoimme juhannuksen alla radion studiossa vihtoja, kokkailimme syyspuolella marjahilloa ja leivoimme leipäviikon kunniaksi ihka omaa leipää, jonka kypsennykseksi kokeilimme uunin puutteen takia niin mikroaaltouunia, keittämistä kuin paistinpannulla paistamistakin (pannu ja mikro olivat muuten ihan ok, mutta keittokypsennys ei niinkään...).

Syysjäiden tullessa piti leikkiä murtajaakin ja ajoimme moottoriveneellä jäissä.

Että muun muassa semmoinen oli uutisvuosi 2014. Hyvää ja onnellista uutta vuotta 2015!