1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuore selvitys: Oma isä ei aina kelpaa roolimalliksi

Pelastakaa Lapset ry:n tuore raportti kertoo, että miesten vanhemmuutta ei tueta tarpeeksi. Kyselyyn vastanneista miehistä yli puolet kertoivat, että hakevat isän roolimallia muualta kuin omalta isältään.

Kotimaan uutiset
Vanhemmuutta on rajoitettu jo aiemmin Kiinassa. Lienee epätodennäköistä, että lapsien teko kiellettäisiin lailla, vaikka maapallo ylikansoittuisikin. Kuvassa vauvan käsi aikuisen kädessä.
Vanhemmuutta on rajoitettu jo aiemmin Kiinassa. Lienee epätodennäköistä, että lapsien teko kiellettäisiin lailla, vaikka maapallo ylikansoittuisikin.Jyrki Lyytikkä / Yle

Pelastakaa Lapset ry:n mies- ja isätyön kartoitus osoitti, että miesten vanhemmuutta ei tueta tarpeeksi. Kyselyyn vastasi 169 miestä, joista 80 prosenttia oli pohjoiskarjalaisia.

Monet kyselyyn vastanneista kertoivat tarvitsevansa tietoa ja tukea lastenhoitoon liittyvissä asioissa. Miehet toivoivat myös vertaistukea ja keskusteluja toisten isien kanssa.

– Miehen vanhemmuus jää liiaksi hyvän onnen varaan, raportin tehnyt Topi Linjama Pelastakaa Lapset ry:stä sanoo.

Tuore raportti paljasti myös sen, että isyyden roolimallit ovat muuttuneet.

Pienten lasten elämästä puuttuu turvallisia aikuisia miehiä.

Topi Linjama

– Yli puolet vastaajista sanoi, että haluaisi olla isänä toisenlainen kuin oma isänsä. Oman isän antama malli ei toimi enää nykyään, syystä tai toisesta. Kyllä malli haetaan jostain muualta, esimerkiksi kaveri- tai ystäväpiiristä, josta löytyy sellaisia aineksia, joilla rakentaa isyyttä, Linjama toteaa.

– Pienten lasten elämästä puuttuu turvallisia aikuisia miehiä. Moni pikkulapsi ei tiedä mitä on lähteä kalaan tai tehdä juttuja, mitä miesten kanssa yleensä tehdään, Linjama harmittelee.

Pelastakaa Lapset ry suunnittelee Itä-Suomessa hanketta, jossa isille tarjottaisiin tietoa ja tukea.

Lue seuraavaksi