1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Surkeiden sattumusten sarja" – Lihassa muhinut bakteeri aiheutti ruokamyrkytyksen hirvipeijaisissa

Kotkassa pidettyjen hirvipeijaisten jälkeen ilmenneen ruokamyrkytysepidemian aiheuttaja on selvinnyt. Hirvipataruoan riittämätön jäähdytys, kuumentaminen tai virheellinen säilytys sai bakteerikannan kasvuun.

Kuva: YLE

Hirvipeijaisten jälkeisen ruokamyrkytyksen aiheuttajaksi on varmistunut bakteerin tuottama enterotoksiini eli suolistomyrkky.

Bakteerilöydöksen ja taudin itämisaikaa sekä oireita koskevien tietojen perusteella on pystytty päättelemään, että tarjolla olleessa hirvipadassa oli suuri määrä Clostridium perfringen -bakteeria.

– Kyseessä on maaperä- ja suolistobakteeri, joka on voinut päästä hirvenlihan pintaan jo teurastusvaiheessa, sanoo Kotkan ympäristöterveyspäällikkö Taito Palo.

Kotkan alueen metsästysseurojen yhteiset hirvipeijaiset järjestettiin marraskuun alussa. Hirvenlihat toimitti kotkalainen metsästysseura. Hirviruoat valmistettiin Kotkan Seurahuoneen ravintola Banketissa.

Hirvipata valmistettiin pari päivää ennen peijaisia. Bakteerikanta pääsi moninkertaistumaan, koska suuri ruokamäärä jäähdytettiin liian hitaasti ja pataa ei ilmeisesti myöskään uudelleenkuumennusvaiheessa lämmitetty tarpeeksi, jotta bakteerikanta olisi tuhoutunut.

– Ilmeisesti maaperäinen bakteeri on hirvestä lähtöisin. Se ei sitten ole meidän valmistusprosessissa tuhoutunut tarpeeksi. Surkeiden sattumusten sarja, sitä se on, kommentoi ravintolapäällikkö Pasi Pekkanen Kotkan Seurahuoneelta.

Tilaisuus oli jo lähtökohtaisesti ravintolalle poikkeuksellinen, koska lihat tulivat muualta kuin normaalien tavarantoimittajien kautta. Riski on ravintolalle suuri, koska ruoan alkuperää ei tarkkaan tunneta. Ravintolapäällikkö Pekkasen mukaan tulevaisuudessa harkitaan tarkkaan uskalletaanko vastaavaa tilaisuutta järjestää.

– Nythän ei voi, emmekä haluakaan syyttää ketään. Tässä on meidän virhettä ja varmaan lihoista se on lähtöisin kuitenkin, Pekkanen sanoo.

Laajat ruokamyrkytystapaukset ovat olleet Kotkassa harvinaisia. Edellisen kerran vastaavanlaisia tapauksia tutkittiin vuonna 2003. Tuolloin porkkanaraaste aiheutti ruokamyrkytyksen kouluruokailun yhteydessä toukokuussa. Saman vuoden syksyllä tutkittiin ravintolaruokailuun liittynyttä tapausta.

Nyt hirvipeijaisissa nautittu hirvipata aiheutti vatsaoireita kuten ripulia ja vatsakipuja. Epidemiaa tutkittiin Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.