42 keikkaa kolmessa viikossa – muusikon työ vaatii kestävyyttä, kavereita ja kodin johon palata

Miten muusikko jaksaa nousta huutavan väkijoukon eteen kerta toisensa jälkeen kolmen kuukauden ajan lähes joka päivä? Markus Vanhala soittaa Insomnium-yhtyeessä kitaraa. Tammikuussa miehellä on edessään yhteensä 26 keikkaa. Ja se on vasta alkua.

musiikki
Insomnium-yhtyeen promokuva
Century Media

Markus Vanhalan työ vie miehen hengästyttävälle reissulle ympäri Pohjois-Amerikkaa ja Eurooppaa. Tammikuussa Vanhala heittää Insomnium-yhtyeen kanssa 26 keikkaa ja helmikuussa hän siirtyy Omnium Gatherumin kitaristiksi. Vanhala jatkaa molempien yhtyeiden riveissä vielä 11. maaliskuuta alkavan kiertueen ajan. Silloin hän soittaa kaksi keikkaa päivässä.

Maaliskuussa Vanhalalla on siis yhteensä 42 keikkaa kolmessa viikossa.

Rennoin rantein

Insomnium soittaa melodista death metalia. Toistaiseksi yhtye kiertää Pohjois-Amerikkaa ja Eurooppaa, mutta keikkoja suunnitellaan myös Aasian suuntaan.

– Saa nähdä mikä on fiilis huhtikuun alussa, kun rykäisy on alta pois. Tätähän sitä on halunnut tehdä ja itse olen itseni liriin saattanut. Kyllä ihan tyytyväisenä teen tätä, Vanhala kommentoi.

Kotkalainen Vanhala valmistautuu tulevaan pyöritykseen muusikolle tyypillisen rennosti.

– Vähän kävin joulupöydässä kinkkua syömässä. Näistä selvitään mielen lujuudella ja kymiläisellä asenteella. Kiertueella on eri moodi aivoissa, ehkäpä sellainen suoritusmoodi. Ennen keikkaa joutuu ehkä vähän jumppaamaan, Vanhala jatkaa.

Rokkarin arjessa päivät nukutaan ja yöt venyvät aamun puolelle. Rahan vuoksi Vanhala ei kuitenkaan kiertuebussissa nuoku.

– Nautin hommasta oikeasti. Jos olisin rahan perässä, niin saattaisi olla haikeampaa touhua. Tässä yhdistyy hupi ja työ, tämä on hyvä tilanne. Kai jaksaminen on myös mielenlaadusta kiinni, tämä ei todellakaan sovi kaikille ihmisillle, Vanhala huomauttaa.

Molemmissa yhtyeissä soittajien välit ovat tiiviit ja he ovat hyviä ystäviä. Se on Vanhalan mukaan taas yksi edellytys kiertue-elämässä jaksamiseen.

Kotona tuijotetaan hetki seinää

Kotkassa sijaitsee rokkarin rauhallinen pyhättö, oma koti. Kotiin ei tulla "leijumaan", vaan nimenomaan irrottautumaan kiertue-elämän myllytyksestä.

– Kyllä siinä yleensä liikuttuu, kun näkee oman suihkun ja kylpyhuoneen sen jälkeen, kun on käynyt vieraassa kylvyssä monta viikkoa. Sitten tuijotetaan seinää pari päivää, kun yhtäkkiä ei olekaan hirveä hälinä päällä. Se on myös tärkeää näissä hommissa, että ei mennä muutamia kymmeniä tuhansia kilometrejä tietämättä mihin palata. Koti pitää pään kasassa, Vanhala summaa.