Mielensäpahoittaja kärkkyy kärjessä – kotimainen elokuva pitää pintansa

Kotimainen elokuva on vetänyt hyvin yleisöä tänä vuonna elokuvateattereissa. Varsinkin Mielensäpahoittaja on vetänyt yleisöä teattereihin. Monille maakunnan elokuvateatterille olisi onni, jos tarjolla olisi myös omassa maakunnassa kuvattuja elokuvia.

kulttuuri
Antti Litja.
Antti Litja näyttelee elokuvassa pääosaa.Nordisk Film

Kotimainen elokuva on vetänyt hyvin yleisöä tänä vuonna elokuvateattereissa. Suurin elokuvatarjonta tulee Amerikasta mutta lähes 30 prosenttia kävijöistä käy jo katsomassa kotimaisen elokuvan.

Lisäksi tänä vuonna kymmenen kärjessä listalla puolet on suomalaisia elokuvia ja Mielensäpahoittajasta tulee tämän vuoden katsotuin elokuva Suomessa.

Kari Kantala oululaisesta elokuvateatteri Starista muistuttaa, että aina kotimaisella elokuvalla ei ole mennyt näin hyvin.

– Kyllähän tässä on jouduttu kovasti tekemään töitä kotimaisen elokuvan eteen. Tavallaan ihmisillä on joskus ollut jonkinlainen kammo kotimaisia elokuvia kohtaan. Mutta nythän nämä ovat jo tosi laadukkaita ja ihmiset ovat ottaneet ne jotenkin omakseen. Tänä vuonna näyttää jälleen hyvältä ja toivottavasti Mielensäpahoittaja pitää pintansa, toivoo Kantala.

Kotimaiset elokuvat ovat vetäneet tänä vuonna teattereihin yli kaksi miljoonaa katsojaa. Tällä vuosituhannella on päästy kaksi kertaa aiemmin kahden miljoonan rajan yli.

Alueen oma elokuva vetää katsojia

Sekä oululaisesta Starista että Finnkinosta kerrotaan, että kaiken kaikkiaan yleisömäärä on tänä vuonna ollut hyvä. Molemmissa teattereissa Mielensäpahoittaja pitää ykköspaikkaa vaikka uusi Hobitti-elokuva onkin vetänyt hyvin yleisöä loppuvuodesta.

Tänä vuonna suosituimmat kotimaiset elokuvat Suomen teattereissa ovat olleet Mielensäpahoittaja, Risto Räppääjä ja liukas Lennard, Kummeli V, Onneli ja Anneli sekä Muumit Rivieralla.

Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen kertoo, että kaikkialla Suomessa suosituimmat elokuvat ovat pääasiassa samoja. Kotimaisia suositaan jonkin verran enemmän pienillä paikkakunnilla. Alueellisesti varma hitti saadaan, jos elokuva kuvataan omalla alueella tai kotikaupungissa.

– Jos joka maakunnassa kuvattaisiin yksi menestyselokuva niin se varmistaisi sen, että paikallisilla elokuvateattereilla menisi hyvin, laskee Koistinen.