Helsingin telakka nyt venäläisomistuksessa

Venäjän valtion telakkayhtiö USC on ostanut kokonaisuudessaan Helsingin telakan. Aiemmin 50 prosenttia kuului STX Finlandille.

talous
Telakan nostureita talvisäässä.
Yle

Helsingin telakka on myyty kokonaisuudessaan venäläisille. Venäjän valtion telakkayhtiö United Shipbuilding Corporation on ostanut telakasta korealaisen STX Finlandin omistaman osuuden. Aiemmin yhtiöt omistivat Helsingin telakan puoliksi.

Arctech Helsinki Shipyard -telakkayhtiö kertoi omistajamuutoksesta tiistaina.

– Olen vakuuttunut, että USC on sitoutunut kehittämään Arctechia pitkäjänteisesti, sanoo telakan toimitusjohtaja Esko Mustamäki.

– Tämä on hyvä perusta tulevalle toiminnalle. Uskomme myös omistajan sitoutuneisuuden yritykseen vahvistuvan aiempaan omistusjärjestelyyn verrattuna.

Venäläisten ostoaikeista kerrottiin julkisuuteen jo viime vuoden lokakuussa. Sittemmin venäläisyhtiö on joutunut Ukrainan kriisin vuoksi pakotelistalle.

Kaupan hintaa ei ole kerrottu, mutta Venäjällä ilmestyvä Kommersant-lehti on arvioinut summaksi noin 20 miljoonaa euroa.

Arctech Helsinki Shipyard -telakkayhtiö on erikoistunut arktiseen meriteknologiaan kuten jäänmurtajiin. Niitä on parhaillaan rakennettavana kuusi. Ne kaikki luovutetaan Venäjälle lukuunottamatta Suomen Liikenneviraston tilaamaa jäänmurtajaa. Tilauskanta ulottuu vuoden 2017 kesään.

Helsingin telakka sijaitsee Hietalahdessa. Yhtiössä työskentelee noin 500 laivanrakentajaa.