Kettu, komeetta ja onnen kyyneleitä: Kiinnostavimpia uutisvideoita vuoden varrelta

Vuosi 2014 on ollut vauhdikas uutisvuosi. Tapahtumia on riittänyt Ukrainasta Gazaan ja Yhdysvalloista aina komeetan pinnalle saakka. Lisäksi maailmalla tapahtuu jatkuvasti asioita, jotka eivät välttämättä ole niitä kaikkein merkittävimpiä, mutta ehkä sitäkin kiinnostavampia omalla tavallaan. Yle Uutiset kokosi yhteen osan vuoden katsotuimmista ja kiinnostavimmista uutisvideoista.

Ulkomaat

Sää kiinnostaa ihmisiä käytännössä aina. Vuoden aikana on nähty ja koettu muun muassa tornadoja Norjassa, raemyrskyn aiheuttamat monikymmensenttiset kinokset Espanjassa ja lumisade kesäkuisessa Suomessa.

Yksi vuoden suosituimpia sääaiheisia uutisvideoita on silti puoliminuuttinen katsojan kuvaama video rankkasateesta Vantaan Rekolassa.

Rankkasadetta Vantaan Rekolassa sunnuntaina.
Tuuli, sade ja rakeet piiskasivat Rekolaa sunnuntaina iltapäivällä.

Pörröeläinuutiset eli pienet jutut söpöistä eläimistä tai erityisesti eläinten poikasista ovat tarpeellinen välipala silloin, kun maailma tuntuu olevan liian synkkä. Hollannissa syntyneet gepardikuutoset, Korkeasaaren lumileopardit tai kylpevä jääkarhunpoikanen tuovat hetken iloa useille lukijoille.

Yksi vuoden luetuimpia ja sosiaalisen median jaetuimpia uutisia ja videoita syntyi aivan Ylen pihamaalla ja vähän sattumalta, kun utelias kettu ilmestyi heinäkuun alussa Ylen Aamu-tv:n lähetykseen.

Nelijalkainen yllätysvieras keskeytti kesän mittaan useat haastattelut, kun sekä juontajat että vieraat keskittyivät ihastelemaan sitä. Aamu-tv:n aiheista kesän grillausvinkit saivat ketun jakamattoman huomion ja eräänä aamuna kettu toi kaverinsakin mukanaan.

Utelias kettu tutkii Aamu-tv:n kuvauspaikkaa.
Tiistaisen Ylen aamu-tv:n haastattelut katkesivat useampaankin kertaan, kun ylimääräinen vieras vei vieraiden ja juontajan huomion. Utelias kettu pyöri kesäksi ulos siirretyn kuvauspaikan ympärillä pitkin aamua.

"Missä on Antti Rinne?"

Myös politiikka ja sen tapahtumat ovat usein kiinnostavia. Eduskunnan istuntojen tapahtumista syntyy toisinaan yllättäviäkin uutisia. Vuoden mittaan on ihmetelty kahta Tuomiojaa ja Antti Rinteen myöhästymistä kyselytunnilta ja tunnustettu jopa rakkautta.

Maaliskuussa perussuomalaisten kansanedustaja Veltto Virtanen onnistui aiheuttamaan pienimuotoisen poliittisen kohun, kun hän hermostui eduskunnan kyselytunnilla, heitti paperinsa pitkin salia ja marssi mielenosoituksellisesti ulos. Virtasen mukaan hän protestoi puhemies Eero Heinäluoman tapaa jakaa puheenvuoroja kansanedustajille.

Perussuomalaisten kansanedustaja Veltto Virtanen heittää paperinivaskan ilmaan eduskunnan kyselytunnilla kesken keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän puheen.
Veltto Virtanen hermostui ja heitteli papereita eduskunnan istuntosalissa.

Luonnonkatastrofit aiheuttavat usein paljon tuhoa ja kärsimystä. Hieman raadollisesti ajatellen niistä syntyy usein myös melko näyttävää kuvaa. Onneksi toisinaan selvitään pelkästään aineellisilla vahingoilla tai parhaassa tapauksessa vain säikähdyksellä.

Vuoden aikana tulvavedet ovat peittäneet kokonaisia kaupunkeja ja ihmiset ovat hytisseet poikkeuksellisen rajun lumimyrskyn kourissa.

Islannissa pelättiin kesällä uutta voimakasta tulivuorenpurkausta. Muutama vuosi sitten lähes koko Euroopan lentoliikenne pysähtyi Eyjafjöll-tulivuoren syöksemän tuhkapilven vuoksi, mutta tällä kertaa Bardarbungan tulivuori syöksi sisuksistaan lähinnä vain punahehkuista laavaa.

Mies laavavirran vierellä Holohraunin laavakentällä lähellä purkausaukkoa.
Tulivuorenpurkaus jatkuu Bardarbungan tulivuoresta ja sen ympäristöstä. Purkausaukosta valunut laava peittää jo 3 neliökilometrin alueen.

3D-leivosprintteri ja laskeutuminen komeetalle

Tiede- ja historia-aiheiset uutiset kiinnostavat monia. Hollannissa avattiin syksyllä ensimmäinen aurinkopaneelipyörätie ja joulun alla lukijat saivat lahjavinkkejä ensi vuodelle espanjalaisyrityksen kehittämästä 3D-leivosprintteristä. Norjan kansalliskirjaston kätköistä löytyi kadonneeksi luultu lähes sata vuotta vanha Disney-filmi.

Lisäksi vuoden aikana on tehty jopa historiaa, kun Euroopan avaruusjärjestön luotain laskeutui komeetalle. Rosetta-luotaimen komentokeskuksessa oli ilo ylimmillään, kun luotaimen laskeutuja-aluksen kiinnittymisestä komeetan pinnalle saatiin varmuus.

lennon ohjaajat iloitsevat seisaaltaan
Rosetta-luotaimen Philae-laskeutuja onnistui laskeutumaan 67P-Tshurjumov–Gerasimenko-komeetan pinnalle; lennonjohto iloitsee historiallista tapahtumaa.

Epätavalliset, poikkeukselliset ja yllättävät tapahtumat kiinnostavat usein myös ihmisiä. Espanjasta löytyi kymmenkiloinen jättisieni, suomalaismies kohtasi valasparven kesken melontaretken ja Guggenheim-säätiön johtaja Richard Armstrong suivaantui kysymyksiin kesken Ylen haastattelun ja jätti haastattelun kesken. Ja kun papukaija kiroilee presidentille, on sen suosio taattu.

Eikä kaikki aina suju niin kuin pitäisi, vaan romanttiseksi aiottu kosinta voi päättyä kohtuullisen kokoiseen katastrofiin – vaikka vastaus olisikin kyllä.

Vuoden alussa norjalaismies oli tehdä historiaa uskomattoman sattuman kautta. Laskuvarjolla hypännyt mies oli vähällä saada osuman meteoriitista. Onneksi historialliseksi tapahtumaksi jäi vain se, että kyse oli ensimmäisestä kerrasta, kun sammunut meteoriitti kuvattiin ilmassa.

Meteori

Räjähdyksiä sekä ilon ja onnen kyyneleitä

Myös sota ja sotakoneet kiinnostavat. Venäjän ilmavoimien lisääntynyt toiminta on synnyttänyt yllättäviä tilanteita ja saanut Suomen ja Natonkin hävittäjät nousemaan useille tunnistuslennoille. Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsun saaneen sotaveteraanin Hannes Hynösen haastattelu sai ansaittua huomiota.

Irakissa ja Syyriassa ääri-islamilainen ISIS-järjestö ehti vallata laajoja alueita ennen kuin kansainvälinen yhteisö puuttui asiaan. Muun muassa Yhdysvaltain laivasto tulitti ISIS:n asemia Tomahawk-risteilyohjuksilla.

Yhdysvaltain laivaston ohjusristeilijä USS Arleigh Burkella kuvatulla videolla näkyy, miten Yhdysvallat laukaisee useita Tomahawk-risteilyohjuksia ISIS-järjestön asemiin.
Yhdysvaltain laivaston ohjusristeilijä USS Arleigh Burkella Punaisella merellä kuvatulla videolla näkyy, miten Yhdysvallat laukaisi useita Tomahawk-risteilyohjuksia ISIS-järjestön asemiin Syyriassa 23. syyskuuta.

Suuret kansaa yhdistävät ja toisaalta erottavat tapahtumat jäävät usein ihmisten mieliin. Cheek täytti elokuussa Helsingin Olympiastadionin kahtena iltana peräkkäin ja marraskuussa Helsingin Kansalaistorilla itkettiin ilosta ja onnesta, kun eduskunta hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain.

Yksi vuoden katsotuimmista videoista on se, joka toistuu tutusti ja turvallisesti vuodesta toiseen. Yle on välittänyt jo vuosia maailmalle Joulupukin matkaanlähdön joulun alla. Niin myös tänäkin vuonna.

Joulupukki lähtee matkaan.