Alkoholiin kuollaan aiempaa vanhempina – "Totutaan juomaan tietty määrä eikä osata vähentää"

Viimeisen kymmenen vuoden aikana alkoholin aiheuttamat kuolemat ovat yleistyneet erityisesti yli 55-vuotiailla miehillä. Samaan aikaan alkoholikuolleisuus on vähentynyt nuoremmissa ikäryhmissä.

terveys
Kaksi henkilöä pitelee oluttuoppeja.
Yle

Alkoholiin kuollaan nyt vanhempina kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Viimeisen kymmenen vuoden aikana alkoholin aiheuttamat kuolemat ovat yleistyneet erityisesti yli 55-vuotiailla miehillä.

– Käy niin, että aikuisella iällä on totuttu käyttämään tietty määrää alkoholia, eikä ymmärretä, että kun vanhennutaan, niin ei kestetä enää sitä määrää, sanoo Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tutkimusprofessori Harriet Finne-Soveri.

Tutkijat puhuvat märästä sukupolvesta, seitsemänkymppisistä, jotka ovat tottuneet juomaan runsaasti alkoholia ja joiden juomisen seuraukset näkyvät nyt tilastoissa.

Alkoholi ja vanheneminen ovat huono yhtälö

Alle 55-vuotiaiden joukossa alkoholikuolemien määrä on vähentynyt. Finne-Soveri kuitenkin epäilee, että alkoholi näkyy tilastoissa ikäihmisten kuolinsyynä myös silloin, kun nykyiset keski-ikäiset vanhenevat.

– Alkoholinkäyttö ei säästä meitä vanhenemiseen liittyviltä sairauksilta. Alkoholi herkistää aivoja ja kehoa. Sitten kun on takana myös vanhenemisen muutokset, niin alkoholi tulee siihen päälle sellaisena asiana, joka näkyy myös meidän kuolinsyytilastoissa, Finne-Soveri sanoo.

Hän kehottaakin miettimään alkoholin käyttö jo nuoremmalla iällä.

– Tässä olisi aika koko väestön katsoa peiliin ja miettiä, mitä se kohtuullinen alkoholinkäyttö on ja miten voisi elää niin, että alkoholista saisi ilon irti, mutta että se ei koituisi vaaratekijäksi.

Vuonna 2013 neljä prosenttia kuolemista johtui alkoholista.