YK:n turvallisuusneuvosto äänestää Palestiinan tilanteesta

Palestiinalaisedustajat ja arabivaltioiden suurlähettiläät vaativat YK:lta pikaista äänestystä Israelin vetäytymisestä palestiinalaisalueilta. Diplomaattilähteiden mukaan äänestys on mahdollinen jo ensi yönä.

Ulkomaat
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui New Yorkissa 22. joulukuuta.
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui New Yorkissa 22. joulukuuta.Justin Lane / EPA

YK:n turvallisuusneuvoston odotetaan äänestävän keskiviikon vastaisena yönä tai myöhemmin keskiviikon aikana Suomen-aikaa Palestiinan valtiota käsittelevästä päätöslauselmaluonnoksesta. Asiasta kertoivat uutistoimistoille diplomaattilähteet.

Palestiinalaisedustajat ja arabivaltioiden suurlähettiläät ovat vaatineet YK:lta pikaista äänestystä Israelin vetäytymisestä palestiinalaisalueilta. Päätöslauselmaluonnosta on määrä käsitellä puoliltaöin Suomen-aikaa alkavassa kokouksessa.

Palestiinalaisten päätöslauselmaluonnoksessa vaaditaan rauhansopimusta Israelin kanssa vuoden kuluessa. Se vaatii Israelia lopettamaan palestiinalaisalueiden miehityksen kolmen vuoden kuluessa, siirtokuntien purkamista ja Itä-Jerusalemista Palestiinan valtion pääkaupunkia.

Israelin liittolainen Yhdysvallat vastustaa päätöslauselmaluonnoksen asettamia tiukkoja aikarajoja. Länsidiplomaatit arvioivat Yhdysvaltain käyttävän veto-oikeuttaan päätöslauselman kumoamiseksi, mikäli päätöslauselmaluonnos saisi taakseen hyväksymiseen vaaditun yhdeksän turvaneuvoston jäsenen tuen.

Mikäli Yhdysvallat päätyy käyttämään veto-oikeuttaan, se todennäköisesti suututtaisi arabiliittolaisiaan. Osa niistä on mukana Yhdysvaltain johtamassa liittoumassa Syyriassa ja Irakissa taistelevaa äärijärjestöä Isisiä vastaan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP