Solariumissa makaaminen loppuu Australiassa

Kaksi aurinkoisista ilmoistaan tunnettua maata on päätynyt kieltämään rusketuskaapin kaikenikäisiltä.

Ulkomaat

Suurin osa Australiasta kieltää solariumien kaupallisen käytön torstaista alkaen. Australiassa ihosyöpään sairastuvien osuus on maailman korkeimpia.

Kielto astuu vuoden alusta voimaan New South Walesissa, Victoriassa, Etelä-Australiassa, Tasmaniassa Queenslandissa ja pääkaupunkiterritoriossa. Tätä ennen laaja solariumkielto on asetettu vain Brasiliassa.

Länsi-Australia ei vielä ole asettanut kiellolle voimaantulopäivää, vaikka sekin on sanonut luopuvansa kaupallisista solariumeista.

– Suoraa yhteyttä säännöllisen solariumissa käymisen ja pahanlaatuisen melanooman esiintyvyyden välillä ei voi kieltää, sanoo Queenslandin osavaltion terveysministeri Mark McArdle uutistoimisto Australian Associated Pressille.

Julkisissa terveyskampanjoissa australialaisia on pitkään varoiteltu auringon vaaroista ja muistutettu suojavoiteista, päähineistä ja aurinkolaseista.

Useat Euroopan maat ja Yhdysvaltain osavaltiot ovat kieltäneet solariumit alaikäisiltä. Suomessa solariumpalvelut kiellettiin alle 18-vuotiailta vuonna 2012.

Lähteet: AFP