Armeijalta vapautuneelle Örön linnakesaarelle odotetaan kymmeniä tuhansia matkailijoita

Saaristomeren kansallispuistoon vuodenvaihteessa liitetty Örön linnakesaari on muuntautumassa turistikohteeksi. Kesällä on käytössä venesatama ja 14 kilometrä pitkä vaellusreitti. Lisäksi voi tutustua saaren sotahistoriaan.

Turisteja Örön linnakesaarella. Kuva: YLE / Ari Welling

Örön saaren muutostyöt linnakkeesta luontomatkailun keskuspaikaksi ovat käynnissä. Metsähallituksen luontopalvelut on aloittanut venesataman ruoppauksen. Sinne tulee 70 venepaikkaa. Lisäksi suunnitellaan keskeisten rakennusten muutostöitä.

Kehitystyö tulee kestämään useita vuosia. Projektipäällikkö Jouko Högmander kertoo, että työt ovat hyvässä vauhdissa.

– Sinne on tehty opastettuja retkiä noin kymmenen vuoden ajan. Kesäkuussa voimme toivottavasti ottaa vastaan kävijöitä. Sitä ennen pitää saada satama kuntoon. Vielä keväällä ei pystytä ottamaan veneitä vastaan, kertoo Högmander.

Tykkejä ja luontoa

Suurin osa saaresta vapautui merivoimien käytöstä vuoden 2015 alussa. Örön linnakesaari kiinnostaa etenkin miehiä, jotka ovat viettäneet armeija-aikaansa saarella.

– Varmaan kymmenillä tuhansilla miehillä on armeija-ajan kokemukset muistoissa. Sotahistoria saarella on kiinnostavaa. Siellä voi tutustua monenlaisiin vanhoihin tykkeihin ja sota-aikaan liittyviin tarinoihin, kertoo Högmander.

Kuva: Jussi Kallioinen / Yle

Projektipäällikkö korostaa myös upean luonnon merkitystä.

– Siellä on mahtavan upeita hiekkarantoja ja kallioita, komeita metsiä ja nummia. Ensi kesäksi on tulossa 14 kilometrin mittainen vaellusreitti, jota voi kulkea pätkissä tai kokonaankin. Opastaulut saamme paikoilleen jo ensi kesäksi.

Högmander kertoo, että majoitustakin on tarjolla jo ensi kesänä, vaikka kasarmin kunnostus valmistuu vasta vuodeksi 2016.

Saaristo kiinnostaa matkailijoita

Metsähallituksen luontopalvelut kaavailee Öröstä Saaristomeren kansallispuiston luontomatkailun keskuspaikkaa. Matkailijoita odotetaan saarelle kymmeniä tuhansia. Projektipäällikkö Högmander pohtii, että parin vuoden päästä saaressa voi käydä jopa 40 000 matkailijaa.

Siellä on mahtavan upeita hiekkarantoja ja kallioita, komeita metsiä ja nummia.

Jouko Högmander

– Saaristomatkailusta on puhuttu Turussa ja maakunnassa pitkän aikaa. Meiltä on puuttunut sellaiset paikat, joissa voi kokea meren ja saariston ja viipyä pidempään myös talvella ja erilaisissa sääolosuhteissa. Tästä on hyvät mahdollisuudet tehdä suosittu ja pidetty paikka.

Satamaan rakennetaan jätehuolto- ja rantapalvelut. Melojille tulee venesataman lähelle oma rantautumispaikka. Kesäkuussa on tarkoitus aloittaa myös yhteysalusliikenne Käsnäsistä, Kemiösaaren eteläkärjestä. Sieltä Örön saarelle on noin puolen tunnin matka.

Parhaillaan Metsähallitus käy neuvotteluita Öröstä kiinnostuneiden matkailuyrittäjien kanssa. Tavoitteena on, että ensi kesänä saarella on tarjolla majoitus- ja satamapalveluiden lisäksi ainakin kahvila- ja ravintolapalveluita ja opastettuja retkiä.