1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maaninka yhdistyy Kuopioon – Kuopio nousee Suomen suurimmaksi maitokaupungiksi

Maaningan kunta lakkaa olemasta vuodenvaihteessa. Vuonna 1872 perustetusta maatalouspitäjästä tulee yksi Kuopion kaupunginosista. Kuntaliitoksen jälkeen Kuopio nousee Suomen suurimmaksi maidontuottajakaupungiksi.

Kotimaan uutiset
Kuopion kartta
Toni Pitkänen / Yle

142-vuotias Maaningan kunta yhdistyy Kuopion kaupungin kanssa vuoden 2015 alussa. Liitoksessa Kuopio saa noin 3 800 uutta asukasta ja kaupungin väkiluku ylittää 111 000 asukkaan rajan.

Vahvana maatalouspitäjänä tunnetusta Maaningasta tulee yksi Kuopion kaupunginosista. Yhdistymisen jälkeen Kuopio nousee Kokkolan ohi Suomen suurimmaksi maitokaupungiksi yli 55 miljoonan litran vuosituotannollaan.

– Kuopio saa tämmöisen elävän maaseutupitäjän ja kaunista luontoa, hehkuttaa Maaningan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marjatta Parviainen.

Parviainen katsoo tulevaan luottavaisin mielin. Hän näkee, että liitos turvaa palveluiden säilymisen Maaningalla jatkossa.

Maaninka ja Kuopio ovat tehneet yhteistyötä jo vuosia. Kuopio on tuottanut kahden vuoden ajan Maaningan perusturva- ja terveyspalvelut.

Kuopio saa tämmöisen elävän maaseutupitäjän

Marjatta Parviainen

– Osaliitos on jo ikään kuin tapahtunut ja palveluiden sujuvuutta on voitu seurata tässä itsenäisenä kuntana. Mikäli olisimme jatkaneet itsenäisenä, emme olisi pystyneet tätäkään laajuutta tuottamaan, Parviainen toteaa.

Maaningan ja Kuopion yhdistyminen on yksi kolmesta Suomessa vuodenvaihteessa toteutuvasta kuntaliitoksesta. Vuoden 2015 alussa toteutuvat myös Porin ja Lavian sekä Liedon ja Tarvasjoen yhdistymiset.

Liitosrahalla Maaningalle uusi pyörätie ja koulu

Maaningan kunta ja Kuopion kaupunki aloittivat liitosselvityksen tekemisen vuonna 2011. Neljän miljoonan euron liitosavustukselle ovat jo käyttökohteet katsottuina.

Jos pysyy nämä terveyskeskukset ja muut tämmöisinä, niin silloin ei ole mitään hätää

Kauko Ripatti

– Käärmelahteen tulee uusi koulu ja päiväkoti. Niiden rakentaminen alkaa ensi keväänä. Me saadaan myös pitkän odotuksen jälkeen kevyen liikenteen väylä Kinnulanlahdesta Siilinjärven rajalle. Se on ollut meillä ihan iäisyyshaave ja nyt se toteutuu, Parviainen iloitsee.

Maaningalla liitoksen toivotaan tuovan uutta potkua myös uinuneelle kehittämispuolelle. Yhtenä esimerkkinä Parviainen nostaa Maaningan kunnan synnylle merkityksellisen Halolan tilan, joka toimii nykyään MTT:n Maaningan tutkimusasemana.

– Halola on täällä meillä sellainen mahtava yksikkö, jossa tehdään ihan kansainvälistä tutkimusta. Täytyy katsoa, löytyykö siitä Kuopion kaupungin kanssa lisäetua, Parviainen sanoo.

Kuntaliitos näkyy myös tiennimien muuttumisena. Maaningalla muutetaan 37 kadunnimeä ja Kuopiossa nimi muuttuu 40:llä kadulla.

Kuntaliitos jakaa kuntalaisten tunnot

Keskustan raitilta tavoitetuissa maaninkalaisissa liitos herätti kahtalaisia tuntoja.

Ei se historia mihinkään häviä, täällä ollaan ja pysytään edelleen

Marjatta Parviainen

– Aivan hyvä mieli kyllä, jos pysyy nämä terveyskeskukset ja muut tämmöisinä, niin silloin ei ole mitään hätää, arvioi maaninkalainen Kauko Ripatti.

Yli 50 vuotta Maaningalla asunut Martta Finska kertoo, että alkuun tieto liitoksesta ja kunnan nimen muuttumisesta ei hätkäyttänyt häntä. Finska sanoo kuitenkin mielensä muuttuneen.

– Nyt on tullut sellainen aatos, että kun terveyskeskuspalvelut on jo huonontuneet, että en mitenkään ole hyvillä mielin.

Maaningan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marjatta Parviainen näkee, että Maaningan historia ja kunnan identiteetti säilyvät, vaikka kunnan nimi katoaa vuodenvaihteessa.

– Ei se historia mihinkään häviä, täällä ollaan ja pysytään edelleen, Parviainen toteaa.

Lue seuraavaksi