1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Taivaalle satoja tuhansia kiloja ilotulitteita – heikentävät paikoin ilmanlaatua

Esimerkiksi Helsingin Kalliossa on useasti mitattu koko vuoden korkeimpia pienhiukkasten pitoisuuksia vuoden ensimmäisen tunnin aikana.

Taivaalle suhahtaa vuoden vaihtuessa arvioilta noin 300 000 kiloa ilotulitteita. Niistä syntyvät pienhiukkaspäästöt voivat heikentää ilmanlaatua tilapäisesti, Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) huomautetaan.

– Ilman laatu heikkenee, ja laskeumat kasvavat merkittävästi muutaman tunnin ajaksi vuoden vaihtuessa paikoissa, joissa raketteja ammutaan paljon, Tukesin johtaja Esa Nikunen kertoo.

Ohjearvot ylittyvät moninkertaisesti

Esimerkiksi Helsingin Kalliossa on useasti mitattu koko vuoden korkeimpia pienhiukkasten pitoisuuksia vuoden ensimmäisen tunnin aikana. Vuoden 2011 mittauksessa lukemat nousivat 70 mikrogrammaan kuutiometrillä.

Ne ylittävät hetkellisesti Maailman terveysjärjestön (WHO) ohjearvon 10 mikrogrammaa kuutiometrillä moninkertaisesti. Eniten hiukkasissa on kaliumia, joka on mustaruudin komponentti.

Astmaatikkojen ja muiden hengitysvaikeuksista kärsivien kannattaa välttää tällaisia paikkoja vuoden vaihtuessa, Tukesista huomautetaan. Tukes arvioi kuitenkin, ettei ilotulitteista aiheudu merkittäviä terveyshaittoja.

Ympäristölle haitat ovat merkittävämpiä

Suomen taivaalle ammuttavat ilotulitteet sisältävät noin 10 000 kiloa erilaisia metalleja. Rakettien väri perustuu metallisuolojen kuumentuessaan lähettämään valoon.

– Ilotulitteiden värikkäistä leimahduksista syntyvät reaktiotuotteet ja ilotulitteiden sisältämät metallit laskeutuvat kaikki alas maahan ja vesiin. Tällaisten kemikaalien levittäminen ympäristöön ei tietenkään ole suotavaa, johtaja Esa Nikunen huomauttaa.

Punaista saadaan strontiumista tai litiumista, vihreää bariumista, violettia strontiumia ja kuparia sekoittamalla, oranssia kalsiumista, keltaista natriumista, sinistä kuparista, hopeaa alumiinista, titaanista tai magnesiumista. Ilotulitteiden säihke on metallihippusten ansiota.

– Raketeissa on myös aina ruutia, joka koostuu rikistä, hiilestä ja kaliumnitraatista. Toinen käytetty räjähdysaine on ns. flash-massa, joka on alumiinin ja kaliumperkloraatin seos. Se on ruutia voimakkaampi räjähdysaine ja saa siksi aikaan kirkkaan leimahduksen ja kovan pamauksen, Nikunen sanoo.

Tukes kehottaa ilotulittajia aina korjaamaan jälkensä huolellisesti, sillä ympäristön roskaantuminen on yksi ilotulittamisen haitoista.