1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranska luopuu miljonääriverosta

Vero lakkaa keskiviikkona. 75 prosentin vero hääti Ranskan tunnetuimpiin näyttelijöihin lukeutuvan Gerard Depardieun Venäjälle.

Ulkomaat
Ranskalaisnäyttelijä Gerard Depardieu valokuvattuna Venäjällä helmikuussa 2013.
Ranskalaisnäyttelijä Gerard Depardieu valokuvattuna Venäjällä helmikuussa 2013.Mari Shabaldina / EPA

Ranskan kiistanalainen miljonäärivero päättyy keskiviikkona, eikä sitä ole määrä enää jatkaa. Sosialistipresidentti Francois Hollanden ajama uudistus verotti yli miljoona euroa ansaitsevan tuloista 75 prosenttia.

Vero esiteltiin vuonna 2012 reiluuden osoituksena Ranskan keskiluokalle ja rikkaimpien kädenojennuksena talouskriisin hetkellä. Lakia tosin jouduttiin rukkaamaan moneen kertaan, sillä alun perin se torpattiin tuomioistuimessa.

Ranskan valtiovarainministeriön mukaan vero toi ensimmäisenä vuonna 260 miljoonaa euroa ja seuraavana 160 miljoonaa euroa. Summat ovat odotusten mukaisia, mutta pisaroita meressä verrattuna Ranskan budjetin alijäämään. Se oli lokakuun loppuun mennessä lähes 85 miljardia.

Vaikka supervero on koskenut vain pientä osaa veronmaksajista, se herätti äänekästä vastustusta maan eliitissä. Kuuluisin arvostelija lienee näyttelijä Gerard Depardieu, joka muutti pois Ranskasta ja ryhtyi protestina Venäjän kansalaiseksi. Jalkapalloseurat uhkasivat lakolla.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema verojuristi Jean-Philippe Delsol sanoo, että varsin monissa tapauksissa huipputehtävissä olevat neuvottelivat työnantajiensa kanssa maltillisemman palkan kahdeksi vuodeksi ja sopivat hyvityksistä jälkikäteen.

Lakia luonnosteltaessa Britannian pääministeri David Cameron suunnitteli "punaisen maton levittämistä" ranskalaisyrityksille, jotka haluavat kireää veroa pakoon.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi