Raitis alkoholisti: Tipaton tammikuu on riippuvaiselle helvetti ja kohtuukäyttäjälle turha kiusa

Kokkolalaisella Esa Yli-Hallilalla on kokemusta tipattomasta tammikuusta, toukokuusta ja marraskuusta. Alkoholistia korkin sulkeminen määräajaksi ei kuitenkaan auta, vaan kyseessä on lupalappu loppuvuoden juomiseen. Tavalliselle juomarille tipaton voi olla hauska juttu mutta Yli-Hallilan mielestä tarpeeton: jos viina ei ole ongelma, miksi kiusata itseään.

Tipaton tammikuu
Esa Yli-Hallila.
Kalle Niskala / Yle

Esa Yli-Hallilalla on kokemusta alkoholista ja alkoholismista. Hän oli työssäkäyvä alkoholisti, kunnes hakeutui kuutisen vuotta sitten Minnesota-hoitoon. Nykyään hän toimii Avominnessa Kokkolassa päihdeohjaajana ja kouluttajana.

Yli-Hallila kokeili aikanaan erilaisia tipattomia kuukausia ja oli pisimmillään juomatta 5 kuukautta. Alkoholistille lakko on kuitenkin vain veruke, sanoo Yli-Hallila:

– Siinä monesti kusetetaan läheisiä: että kyllä minä pystyn olemaan tammikuun juomatta. Siitä saa selkänojaa sanoa: hei mä pystyin olemaan kuukauden juomatta, älä mulle ala!

Kuiva kausi on hänen mukaansa normaalia aikaa kurjempaa alkoholistille jatämän läheisille. "Kuivahumalassa" alkoholisti on kärtyinen ja ärsyyntynyt eikä mikään ole hyvin.

– Perheellekin olisi paljon parempi, jos juominen jatkuisi. Tipattoman tammikuun aikana ei yksikään alkoholisti raitistu.

Yli-Hallila vertaa tilannetta siihen, että diabetesta hoidettaisiin kuukausi vuodessa ja jätettäisiin loppuaika hoitamatta.

Raitistuneista vain 3 prosenttia onnistuu hänen mukaansa urakassa itse. Tipaton onkin Yli-Hallilan mielestä lähinnä nenänpäätä valkaisevien normaalisti juovien hupia.

– Alkoholistille se on yhtä helvettiä eikä se ketään raitista.

Siinä monesti kusetetaan läheisiä: että kyllä minä pystyn olemaan tammikuun juomatta.

Esa Yli-Hallila

Henkisesti tipaton tammikuu on kuin lupalappu siihen, että loppuvuoden saa taas juoda. Jotta alkoholistille juomattomuudesta olisi hyötyä, takarajaa ei saa olla:

– Peräseinän pitää puuttua siinä hommassa, tiivistää Yli-Hallila.

"Kohtuukäyttäjälle turhaa kiusaa"

Yli-Hallilan mukaan Suomessa on noin 350 000 työssä käyvää alkoholistia. Heidänkin alkoholinkäyttönsä usein lisääntyy joulukuussa. Tipaton tammikuu voi siis kutsua alkoholistiakin, jos maksa "huutaa hoosiannaa", sanoo Yli-Hallila:

– Elimistölle se tietysti tuo pientä helpotusta: sisäelimille jokainen juomaton päivä antaa armoa. Eli fysiikkaa tai psyykettä pannaan hetkeksi kuntoon, jotta juominen voi jatkua.

Vaikka elimistö hyötyykin, Yli-Hallila ei näe suurta mieltä edes normijuomarin kuivassa kaudessa:

– Jos homma on hallussa ja käyttö kohtuullista, miksi pitäisi rangaista itseään tammikuussa?

Jonkinlaisen kuvan omasta alkoholin käytöstä lakkokuukausi saattaa antaa: jos ei voi olla viheltelemättä juomatta, Yli-Hallila kehottaa menemään hoitoon. Päihderiippuvaisen ei kannata ottaa suunnaksi tipatonta:

– Lähtekää raitistumaan.