Merkelin suosio lyö saksalaisetkin ällikällä – 13 kysymystä ja vastausta maanosan mahtavimmasta poliitikosta

Angela Merkel, 60, on hallinnut Saksaa yhdeksän vuotta. Hänestä veikataan jo YK:n seuraavaa pääsihteeriä. Myös monia suomalaisia kiinnostaa, minkälainen useita kertoja maailman vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi valittu Merkel on poliitikkona ja ihmisenä.

Ulkomaat
Angela Merkel kiitti yleisöä kristillisdemokraattisen puoleen järjestämässä tapahtumassa Kölnissä, Saksassa, 9. joulukuuta.
Angela Merkel kiitti yleisöä kristillisdemokraattisen puoleen järjestämässä tapahtumassa Kölnissä, Saksassa, 9. joulukuuta 2014.John MacDougall / AFP / Lehtikuva

Saksalaiset pitävät liittokansleristaan yli puoluerajojen. Angela Merkel on pitänyt Saksan kakkostelevision ZDF:n viikoittaisissa kannatusmittauksessa maan suosituimman poliitikon paikkaa vuosien ajan.

Monet saksalaiset pitäisivät Merkelin kanslerinaan olipa hallituskoalition väri mikä tahansa. Demarijohtajien kauhistukseksi hän kelpaisi myös monille demareille.

Kansalaiset arvostavat Merkelin tomeruutta ja vaatimattomuutta. Liittokansleri on kuin kuka tahansa, joka käy itse kaupassa, maksaa omat puhelinlaskunsa.

Liittokanslerinviraston lehdistötilaisuuksissa käyneet toimittajat tuntevat Merkelin perusteellisesti asioihin paneutuneena ja tarkkana poliitikkona. Hänellä on loistava huumorintaju, lämmin pilke silmissä sekä kyky reagoida salamannopeasti pieniinkin signaaleihin.

Venähtäneen huippukokouksen jälkeen Merkelin tukka saattaa hapsottaa ja suupielet roikkua, mutta tämä tekee hänestä saksalaisten silmissä entistäkin inhimillisemmän.

Kansalaiset tarkkailevat innokkaasti kanslerinsa ulkoista olemusta. Kun hänellä päältään bongataan sama housupuku kuin vuosia sitten, niin pisteet vain nousevat.

Jalkapallohullu kansa myhäili tyytyväisenä, kun Merkelillä oli kaulassaan Saksan lipun väreillä koristeltu kaulaketju hänen innostaessaan viime kesänä Brasiliassa Saksan joukkuetta maailmanmestaruuteen. Barometrit paukkuivat, kun liittokansleri hyppi katsomossa tasajalkaa.

Säästeliäät saksalaiset arvostavat liittokanslerinsa pihiyttä. Sillä, että Merkel sattuu olemaan nainen ei ole juurikaan merkitystä. Tärkeintä on, että hän hoitaa asiansa hyvin.

Vaikka Merkel on supersuosittu, niin poliitikkona hän ei ole silti aina arvostelun yläpuolella. Internetissä toimiva ”anti-merkel”-sivusto moittii häntä muun muassa konservatiivisten ja kristillisten arvojen unohtamisesta.

Merkel syntipukki Pegida-kansanliikkeeseen

Arvostelijoihin on liittynyt myös Merkelin hallituksen entinen kristillissosiaalinen sisäministeri ja maatalousministeri ja nykyinen kristillisdemokraattisen unionin liittopäiväryhmän varapuheenjohtaja Hans-Peter Friedrich.

Hänen mukaansa Merkel on syypää siihen, että Pegidaksi itseään kutsuva Euroopan islamisoitumista vastustava ja nykyistä mahanmuuttopolitiikkaa kritisoiva ryhmä on kasvanut kymmenientuhansien ihmisten kansanliikkeeksi.

Friedrich sanoo, että jos Merkel olisi ottanut kansalaisten huolet tosissaan, niin tällaista epäluottamuksen ja pelon rintamaa ei olisi syntynyt.

Taustalla vaikuttaa myös pelko siitä, että viime vaaleissa myös kristillisdemokraateilta ääniä vienyt Saksan vaihtoehtopuolue – Alternativ für Deutschland – saa Pegidan tapahtumiin osallistuvista lisää kannattajia. Puolue on ainoa, jonka piiristä osanottajia ei ole leimattu rasisteiksi ja äärioikeistolaisiksi.

Poliitikkona Merkel tunnetaan ”rautarouvana”, joka ei epäröi vetää kilpailijoiden alta mattoa olivatpa he sitten omista joukoista tai muista puolueista.

Merkel uudenvuoden puheen nauhoituksissa Berliinissä 30. joulukuuta 2014.
Merkel uudenvuoden puheen nauhoituksissa Berliinissä 30. joulukuuta 2014.Maurizio Gambarini / AFP / Lehtikuva

Saksassa varaudutaan maanantaina ennätyslaajoihin Pegida-liikkeen järjestämiin muslimien vastaisiin mielenosoituksiin.

Merkel kiinnostaa suomalaisia

Merkel kuuluu myös suomalaisten mielissä Euroopan kiinnostavimpiin poliitikkoihin. Facebookin kautta on esitetty tätä artikkelia varten häneen liittyviä kysymyksiä.

1. Minkälainen oli Merkelin elämä DDR:ssä?

Merkelin vanhemmat muuttivat muutaman kuukauden ikäisen Angelansa kanssa Länsi-Saksasta Hampurista DDR:ään syksyllä 1954, kun isä Horst Kasener aloitti evankelisluterilaisena pappina Brandenburgissa. Veli Marcus syntyi vuonna 1957 ja sisko Irene 1964.

Angela tunnettiin koulussa hiljaisena ja tunnollisena oppilaana. Pioneereihin vanhemmat päästivät hänet vasta toisella luokalla. DDR:n tapoihin kuulunutta ”nuorisovalaa” hänen ei tarvinnut vannoa.

Suosikkiaineita olivat koulussa matematiikka ja venäjän kieli. Abitutkinnon hän suoritti 1973 erinomaisin arvosanoin.

Koulun jälkeen hän opiskeli fysikaalista kemiaa Leipzigin Karl Marx -yliopistossa. Diplomityön ja väitöstutkimuksen jälkeen hän toimi DDR:n romahtamiseen asti tiedeakatemian tutkijana Humoldt-yliopistossa Itä-Berliinissä, jossa hän tutki molekyylien jakautumista.

DDR:n tapaan Merkel joutui ennen tohtoriksi nimittämistään todistamaan syventyneensä myös marxilais-leniniläiseen maailmankatsomukseen.

Hän kuului DDR:n sosialistisen yhtenäisyyspuolueen SED:n nuorisojärjestöön FDJ:hin, jossa hän vastasi osastonsa kulttuuri- ja tiedotustoiminnasta.

Saksan mediassa on esitetty arkistokuvia Merkelistä sinisessä FDJ:n paidassa.

Opiskelupaikkaa ei olisi järjestynyt ilman puolueen jäsenyyttä

2. Mitä uskonto merkitsee Merkelille?

Merkel ei kerro juurikaan yksityisasioistaan. Hän käy liittokanslerina viranhoitoon liittyvissä ekumeenisissa jumalanpalveluksissa. Hän on puhunut kirkkopäivillä. Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtajana hän korostaa omalla kotisivullaan kristillisiä arvoja, kuten lähimmäisenrakkautta. Monien arvostelijoiden mielestä kristillisyys ei näy hänen ja hänen puolueensa politiikassaan millään tavalla.

3. Minkä takia hän pukeutuu usein samaan asuun?

Merkelin suosikkiasu on housupuku. Hame päällä hänet näkee tavallisesti vai Bayreuthin Wagner-juhlien avajaisissa. Hänen esiintymisiään tarkkailleen Stylight-muotisivuston mukaan 21 prosenttia asuista on väriltään vihreitä, 14 prosenttia mustia ja loput muun värisiä. Sinistä Merkel käyttää valtiovierailuilla. Punainen väri on varattu yleensä vain juhlatilaisuuksiin.

Naistenlehtien mukaan Merkel käyttää ammattilaisia valitsemaan ja suunnittelemaan vaatteitaan. Hänellä on myös vaatteidenhoitaja ja hovikampaaja. Kampauksen pitää kestää vähintään 12 tuntia.

4. Minkälainen on Merkelin perhe?

Merkelillä ei ole omia lapsia. Hänen nykyisellä aviomiehellään Joachim Sauerilla, 65, on edellisestä avioliitosta kaksi aikuista poikaa. Berliinin Humboldt-yliopistossa teoreettisen kemian professorina työskentelevän Sauerin hän oppi tuntemaan 1980-luvun alussa DDR:n tiedeakatemiassa. Naimisiin he menivät 1998. Ensimmäisen aviomiehensä Ulrich Merkelin kanssa Merkel oli avioliitossa 1977–1982.

”First Husbandiksi” itseään kutsuva Joachim Sauer keskittyy omiin töihinsä ja osallistuu erittäin harvoin valtiollisiin tilaisuuksiin. Pariskunta asuu Berliinissä omassa asunnossaan Am Kupfergrabenilla kuuluisaa Pergamon-museota vastapäätä.

5. Henkilökohtainen elämäntyyli?

Merkeliin ei liity skandaaleja, eikä edes Saksalle tyypillistä korruptiota. Hän maksaa itse laskunsa, käy itse kaupassa, jonottaa kassalla toisten tavoin ja valmistaa itse aamiaisen itselleen ja puolisolleen. Lyhyen ajomatka päässä sijaitsevassa Uckermarkissa sijaitsevalla vapaa-ajanasunnollaan hän kasvattaa pienessä puutarhassa vihanneksia ja hedelmiä sekä kokkaa usein lihakääryleitä ja perunakeittoa.

6. Merkel ja suomalaiset?

Vuonna 2007 Berliinissä virallisella valtiovierailulla käyneellä presidentti Tarja Halosella vaikutti olevan hyvä suhde Merkelin kanssa. Hyvin näytti synkkaavan myös toissa vuonna työvierailulla piipahtaneen tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

Merkel tapaa automaattisesti Berliinissä käyvät pääministerit, joille järjestetään kanslerinviraston edessä ensikäynnillä juhlava vastaanottoseremonia ja yhteinen lounas.

Erityisen ilahtuneelta Merkel näytti hyvää saksaa puhuneen pääministeri Mari Kivinimen vierailulla.

7. Poliittiset esikuvat?

Süddeutschezeitung-lehti tietää, että Merkelin työpöydällä on Venäjän keisarinnan Katariina Suuren kuva. Itse hän on maininnut esikuvikseen muun muassa lapsuuden aikaisen puutarhurinaapurin sekä puolalaissyntyisen ja Ranskassa vaikuttaneen fyysikon ja kemistin Marie Curien.

8. Millainen Merkel on esimiehenä ja vallankäyttäjänä?

Merkel tietää mitä tekee. Kanslerinvirastosta ei ole kaikunut juoruja äyskinnästä ja huonosta käyttäytymisestä. Politiikassa hän odottaa mielellään asioiden kypsymistä, monien mielestä liiankin kauan, mutta sen jälkeen hän tekee päätöksiä, joihin toisille ei ole nokan koputtamista. Hän sanoo kaapin paikan.

Kanslerinvirastossa työskentelee lähes tuhat ihmistä, mutta Merkelin tärkeimpänä, läheisimpänä ja luotettavimpana työtoverina pidetään hänen pitkäaikaista toimistopäällikköään Beate Baumannia.

Merkelillä tiedetään olevan hyvät ja luottamukselliset välit laajaan, monia eri aloja edustaviin naisvaikuttajiin. Erityinen naisasianainen hän ei kuitenkaan ole.

9. Merkel ja Venäjä?

Venäjän presidentille Vladimir Putinille Merkel on ilmaissut suorasanaisesti paheksuntansa Venäjän toimista Krimillä ja Itä-Ukrainassa sekä muilla Venäjän lähialueilla. Aseita hän ei kuitenkaan kalisuttele. Hän pitää kiinni EU:n linjauksista. Putinin kanssa hän keskustelee venäjäksi.

10. Miten Merkel rentoutuu?

Hän lukee mielellään librettoja. Virallisesti on kerrottu, että hän kuuntelee usein myös klassista musiikkia, etenkin Wagneria, ulottuvillaan lasillinen hyvää punaviiniä. Hän hiihtää ja vaeltaa. Usein lomakohteena on pieni Ischian saari Italiassa.

11. Merkelin suhde islamiin?

Merkel sanoo islamin kuuluvan Saksaan, koska Saksassa asuu paljon muslimeja. Hän paheksuu voimakkaasti ISIS-järjestön toimintaa ja tuomitsee jyrkästi islamistien terroriteot.

12. Merkel ja Eurooppa?

Merkel edustaa aitoa eurooppalaisuutta. Euron hän sanoo olevan muutakin kuin pelkkä valuutta. Hänen mukaansa nykyisenlaista Saksaa ei olisi olemassa ilman Eurooppaa ja EU:ta.

13. Miten Merkel nousi valtaan?

DDR:ssä Merkel aktivoitui Berliinin muurin jo murruttua. Hän liittyi demokraattiseen muutosliikkeeseen, josta tuli myöhemmin kristillisdemokraattien kumppani ja osa.

Hän toimi DDR:n väliaikaisen hallituksen tiedottajana ja osallistui siinä ominaisuudessa myös Saksojen yhdistymisneuvotteluihin ja yhdistymissopimuksen allekirjoitustilaisuuteen Moskovassa syykuussa 1990.

Ystävien kerrotaan hämmästyneen, kun Merkel liittyi kristillisdemokraatteihin. He olivat pitäneet häntä enemmänkin vihreänä.

Helmut Kohl nimitti hänet ensimmäiseen yhdistyneen Saksan hallitukseen nuorisoministeriksi ja myöhemmin ympäristö ja säteilyturvallisuusministeriksi.

Merkelistä tuli 1998 CDU:n pääsihteeri ja vuonna 2000 syvälle rahaskandaaleihin sotkeutuneen puolueen puheenjohtaja.

Vuonna 2005 hänet valittiin Saksan nuorimmaksi ja samalla ensimmäiseksi naisliittokansleriksi.

Pertti Rönkkö, Berliini