Ikuisuuskysymys askarruttaa – hokkarit vai taitoluistimet?

Pienille tytöille luistimia ostaessa valinta tehdään hokkarien ja taitoluistimien välillä. Liikunnanopettajan mukaan hokkarit ovat parempi vaihtoehto oppimisen kannalta.

Kotimaa
Pikkutytön vaaleanpunaiset luistimet lähikuvassa.
Yle

Ulkojäiden auetessa urheilukaupat täyttyvät lapsilleen ensiluistimia ostavista vanhemmista, ja yksi kysymys nousee etenkin tyttöjen kohdalla ylitse muiden: hokkarit vai taitoluistimet? Lappeenrannan Kesämäenrinteen koulun liikunnanopettaja Markus Iitiä puhuu hokkarien puolesta.

– Jos tarkoituksena on opetella luistelemaan, niin itse lähtisin piikittömällä luistimella liikkeelle. Kärkipiikit eivät silloin ole häiritsemässä oppimista normaalin potkun osalta, Iitiä sanoo.

Itse lähtisin piikittömällä luistimella liikkeelle.

Markus Iitiä

Yhtenä vaihtoehtona Iitiä mainitsee helppokiinnitteiset muoviset luistimet. Tarrakiinnikkeillä varustetut luistimet saa helposti jalkaan.

– Mahdollisimman paljon tasaista terää, että tasapainon osalta on helppo aloittaa luistelu, Iitiä tähdentää.

Hokkarit tytöillä yleistymään päin

Koulutaipaleen alkaessa taitoluistinten käyttöön voi tyttöjen keskuudessa olla sosiaalista painetta. Tilanne on kuitenkin muuttumassa.

– Oppilailla nähdään nykyään aika paljon ihan hokkariakin, vaikka tytöillä tuppaa olemaan vähän sitä prinsessameininkiä, Iitiä toteaa.

Luistintyyppiä on myöhemmässä vaiheessa helppo vaihtaa esimerkiksi harrastusten sitä vaatiessa. Markus Iitiän kokemusten mukaan hokkareista on kuitenkin helpompi vaihtaa taitoluistimiin, kuin toisin päin.

Kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalassa.