Janne Kataja: "Suu napsaa ennen kuin viinaton kaksi kuukautta alkaa"

Yle TV1:n uudessa ohjelmassa 100 päivää ilman viinaa neljä suomalaista julkkista ryhtyy raittiiksi. Itsekin korkin kiinni laittava ohjelman juontaja Janne Kataja tunnustaa olevansa viinien ja samppanjan suuri ystävä.

viihde
Janne Kataja
Jouko Uschanoff

Ylen uuden ohjelman juontaja Janne Kataja on viinien ystävä. Hänellä on myös ystäviensä kanssa samppanja-kerho, jossa testataan erilaisia kuplivia.

– Tosi monet hyvät punaviinit ja laadukkaat samppanjat ovat parasta mitä aikuiselle ihmiselle on velvoitteiden vastapainoksi annettu, kuvailee Kataja suhtaumistaan alkoholiin.

Alunperin Janne Katajan ei pitänyt itse osallistua 100 päivää ilman viinaa -haasteeseen lainkaan. Juontaja kuitenkin totesi, että yhtälö ei oikein toiminut.

Olisihan se aika outoa, että juontaja sanoisi että viinattomuus on helppoa, muttei itse osalllistu siihen.

Janne Kataja

– Olisihan se aika outoa, että juontaja sanoisi, että viinattomuus on helppoa, muttei itse osalllistu siihen. Itse en aio olla sataa päivää ilman viinaa vaan olen luvannut olla kaksi kuukautta. Mulla harvoin suu napsaa, mutta nyt kun tietää, että kohta juominen on kokonaan kielletty niin tekee kyllä mieli hyvää punaviiniä.

Uuden vuoden yönä Janne Kataja on juontamassa Senaatintorilla ja aikoo illan päätteeksi juoda lasin kaksi samppanjaa. Sitten menee korkki kiinni.

– Mä olen tällainen tsemppari ohjelmassa. Uskon, ettei viinattomuus ole itselleni mikään ongelma, koska juominen ei ole mulle mikään iso juttu " the thing", en siis ole alkoholin suurkäyttäjä.

Aku Hirviniemi ja Niina Lahtinen eivät voineet "kun on kaikkea"

Useilla meistä on kännimuisteloita ja niille myös usein jälkeen päin naureskellaan. Janne Kataja muistelee itse reilun vuoden takaisia ystävänsä Aku Hirviniemen syntymäpäiväjuhlia.

– Reilu vuosi sitten Akun syntymäpäiväjuhlilla oli sellainen parin päivän suuri ilakointi.

No minkälainen on sitten kunnon känni?

– Urbaanin suomalaismiehen masentavin kännimuoto on nakkikioskikänni, jossa edellä olevan niskavillat alkaa ärsyttää ja sitten vedetään sumopainia lumihangessa. Hilpeä hiprakka sofistikoituneesti on sitten taas aivan valloittava kännimuoto, mutta se on harvinaisempaa.

Urbaanin suomalaismiehen masentavin kännimuoto on nakkikioskikänni.

Janne Kataja

Kataja kertoo haastaneensa ohjelmaan mukaan myös ystävänsä, mutta Hirviniemi kieltäytyi.

– Aku sanoi, ettei voi nyt, kun on tulossa kaikkea, Venla-gaalaa ja muuta, ettei voi sitoutua. Lahtisen Niina sanoi, ettei ole mikään ongelma, mutta on tulossa Siskonpedin karonkkaa ja muuta, niin ei voi. Kapellimestari Katja Lappi suostui ja hänellä on sitten huikaton helmikuu. Korostan, että kukaan näistä ihmisistä ei käytä arjessaan paljon alkoholia. Miksi siitä sitten tulee niin iso kynnyskysymys, niin se varmaan liittyy ehdottomuuteen.

Kataja uskoo, että kilpaileminen ei ole kaikille helppoa, koska on niin paljon tilanteita joissa alkoholia käytetään.

Valvovia silmiä kaikkialla

Katajalla alkaa tiukat ajat pilke silmäkulmassa.

– Pitää monessa arjen tilanteessa miettiä, että esimerkiksi voinko ottaa yskänlääkettä, onko siinä alkoholia. Tämä on sitoumus ja lupaus, josta pitää pitää kiinni. Kun vedonlyöntiiin lähtee, olisi tosi munatonta olla seisomatta sen takana.

Siellä se raittiusohjelman juontaja istuu juomassa

Janne Kataja

Janne Kataja pelkää, ettei voi ohjelman aikana istua pubissa edes kokiksella. Että löytää itsensä lööpeistä: siellä se raittiusohjelman juontaja istuu juomassa.

– Haasteenahan tässä on se, että valvovia silmiä on kyllä joka puolella, nauraa Kataja.

Juontajan mukaan kyse on asiaohjelmasta, joka on tehty viihteelliseksi, vaikka taustalla on iso kansanterveydellinen ongelma. Ohjelman tavoitteena on haastaa mukaan kaikki suomalaiset, vaikka tarkoituksena ei olekaan väittää, että koko Suomen kansa olisi jotenkin ongelmaisessa suhteessa alkoholiin.

Kohtuus juomisessa

Kataja puhuu kohtuukäytön puolesta.

– Liikaa käytettynä alkoholi on vaarallista, mutta kohtuukäyttö on jopa suotavaa, Kataja tuumii.

Janne Kataja toivoo, että ohjelmasta jää positiivinen fiilis ja että sen kilpailijat onnistuvat haasteessaan.

– Tosi-tv:n aika on ohi enkä usko enää toisten epäonnistumisille revittelyyn. Toivon myös, että ohjelman jälkeen ihmiset suhtautuvat alkoholiin niin että määrän sijasta laatu ratkaisee. Jos välillä haluaa ruuan kanssa nauttia hyviä alkoholijuomia, niin toivoisin, että hyvät maut olisivat pääosassa eikä humaltuminen. Vaikka ei se humaltuminenkaan silloin tällöin huonolta tunnu, Janne nauraa.

Ylen ohjelmasarjassa mm. kuuluttaja Maria Jungner, riihimäkeläinen muusikko Samae Koskinen, toimittaja Arto Nyberg sekä laulava urheilulegenda Matti Nykänen haastavat itsensä ja kokeilevat, miten onnistuu elää 100 päivää ilman viinaa.