1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

"Kulttuurin arvoa on turha yrittää mitata rahassa"

Joitakin asioita ei vain voi mitata rahassa. Kuten niitä asioita, jotka rikastuttavat elämää ympärillämme. Näin vastaa laulaja-viulisti Sanna Mansikkaniemi kysyttäessä, miten kulttuurin tuottaja jaksaa ja uskaltaa järjestää jatkuvia konsertteja ja tapahtumia. Haasteena on seurata musiikkielämää ulkomailla ja Suomessa, niin että pystyy löytämään ja tarjoamaan aina jotakin uutta.

Kuva: Belen Galli

Mezzosopraano Sanna Mansikkaniemen kotona Tammelassa nuottitelineissä ovat vielä espanjalaisen Fernando Sorin 1700-luvun lopun laulujen nuotit. Hän oli juuri harjoitellut niitä sopraano Mari-Anni Hilanderin ja kitaristi-laulaja Juha Haanperän kanssa.

Lauluista syntyy saippuaoopperamainen rakkauden tuskan ja ihanuuden kokonaisuus konserttiin "Ruostumattoman rakkauden kabaree". Kabaree saa kaksi esitystä, joista toinen esitetään Jokioisissa ja toinen Riihimäellä.

Kun on lähtenyt muusikoksi, siinä on sisäinen palo, joka pakottaa tekemään.

Sanna Mansikkaniemi

Oudoksuja kysyy kabareen tuottajalta Sanna Mansikkaniemeltä, kannattaako etsiä ja suunnitella ohjelmistoja, matkustaa ja harjoitella.

– Jossain vaiheessa sitä aina epäilee. Aikaa menee, eikä kyllä pääse rikastumaan. Mutta on asioita, joita ei voi rahalla mitata. Kuten ne asiat, jotka tekevät elämästä elämisen arvoisia tässä meidän ympärillämme.

– Kun on lähtenyt muusikoksi, siinä on sisäinen palo, joka pakottaa tekemään. Kyllä se aina lopulta kannattaa. Kunnes tuntuu, että on taas pakko lähteä tekemään jotakin uutta, nauraa Sanna Mansikkaniemi.

Aina on löydyttävä jotakin uutta

Sanna Mansikkaniemi sanoo, että tuntoaistit on aina pidettävä avoinna.

Uuteen heittäytyessä saa kokeilla omia rajojaan ja kokea uusia asioita.

Sanna Mansikkaniemi

– Aina kun on mahdollista, käyn kuuntelemassa toisten konsertteja tai ainakin luen konserttiohjelmia. Käyn hakemassa vaikutteita myös ulkomailta. Ennen joulua tulin Espanjasta ja kohta lähden Berliiniin.

– Itse pidän siitä, että pääsee vähän irrottelemaan ja rikkomaan klassisen musiikin rajoja, kuten Ruostumattoman rakkauden kabareessa. Uuteen heittäytyessä saa kokeilla omia rajojaan ja kokea uusia asioita. Musiikin maailma on niin rikas, että sitä olisi sääli jättää käyttämättä.

Perinne velvoittaa pitämään musiikkitarjontaa yllä

– Kun on lapsesta asti kasvanut musiikin maailmaan, pyörinyt lapsena oopperavieraiden ja myös ulkomailta tulleiden musiikin esittäjien kanssa, tuo maailma tuntui niin jännittävältä, että samaa perinnettä haluaa jatkaa myös edelleen, sanoo Lounais-Hämeen Musiikkipäivien perustajaäidin ja viulunrakentajaisän tytär.

Sanna Mansikkaniemi mm. soittaa eri kokoonpanoissa, on Musiikkia si! -konserttisarjan taiteellinen johtaja sekä eurooppalaista ja latinalaisamerikkalaista vanhaa musiikkia esittävän Terra Ignotan perustajajäsen. Hän esiintyy paljon Duo Sininen Tulessa kitaristi Camilo Pajuelon kanssa sekä kierrättää Hämeessä tangokonsertteja Tangon tiet -konserttiprojektin myötä.

Kabareen esitykset ovat lauantaina 3. tammikuuta Riihimäen Vihreässä talossa ja sunnuntaina 4. tammikuuta Jokioisten Tietotalon ravintolassa.