Keuruulla laskettiin lippu viimeisen kerran

Keuruun pioneerirykmentin lähes 50-vuotinen historia on päättynyt tänään kello 12. Sysimusta leijonalippu liehuu jatkossa maasotakoulun salossa.

Kotimaa
Keuruun pioneerirykmentin lippu laskettiin viimeisen kerran.
Yle Keski-Suomi

Keuruun pioneerirykmenin komentaja Jukka Kentala on luovuttanut pioneerirykmenin lipun maavoimien komentajalle Seppo Toivoselle – samalla päättyi Keuruun pioneerirykmentin lähes 50-vuotinen historia.

– Säde päivän kerran viimeisen, vielä leijonan selässä paloi, kun aurinko lomasta pilvien, lipun kalliin kultaansa valoi, komentaja Kentala lausui luovuttaessaan maan vanhinta joukko-osastolippua, sysimustaa leijonalippua.

Lippu oli jo vuonna 1918 käytössä jääkäripioneereilla.

Onneksi lippua ei tarvitse luovuttaa sotamuseoon.

Keuruun pioneerirykmentin komentaja Jukka Kentala

– Onneksi sitä ei tarvitse luovuttaa sotamuseoon, vaan se liehuu edelleen maasotakoulussa pioneerikoulun perinnelippuna, Kentala sanoo.

Keuruun Pioneerirykmentti aloitti toimintansa vuonna 1967, ja se ehti kouluttaa kaikkiaan noin 50 000 varusmiestä.

Lisäksi kertausharjoituksiin on osallistunut tuhansia niin Keuruulla kuin muuallakin varusmiespalveluksensa suorittaneita reserviläisiä.

Mieleenpainuvia ja voimakkaita tunteita

Haikeita ja vakavia ilmeitä, harmaita talviasuja harmaassa säässä: jäähyväisjuhlan tunnelma Keuruulla oli käsinkosketeltavan liikuttunut.

Parisatapäisen juhlaväen joukossa seisoi paljon niin entisiä kuin nykyisiäkin pioneerirykmenin työntekijöitä.

Rykmentissä palveli viimeisen toimintavuoden alussa noin 200 ihmistä, joiden lisäksi varuskunnassa työskentelia noin 40 muiden toimijoiden tehtävissä olevaa.

Kaikkea ei voi edes sanoa ääneen.

Risto Kurki

Tampereella asuva Risto Kurki oli vuonna 1963 kartoittajan apulaisena ja paaluttamassa kasarmialuetta Keuruulla – tietämättä tulevaisuudesta.

Kaksi vuotta myöhemmin hän aloitti Korialla pioneerirykmentissä varusmiespalveluksensa jälkeen . Vuonna 1969 hän palasi Keuruulle – pioneeripataljoonan leipiin 15 vuodeksi.

– Monenlaista tulee mieleen. Kaikkea ei voi edes sanoa ääneen, tunteet ovat aika voimakkaat, Kurki sanoo.

Jäähyväisiä entiselle työpaikalleen jätti myös Elina Kemppainen pieni poika vaunuissa.

– Suoritin varusmiespalvelukseni Keuruulla ja sain aliupseerin virankin täältä. Syksyllä sitten siirryi Porin prikaatiin. Mieleenpainuva päivä, mutta elämä jatkuu.

Rykmentin henkilöstöstä 163 jatkaa palvelustaan puolustusvoimien tehtävissä eri puolilla Suomea. Työntekjiöistä kolme on jäänyt vaille uutta työtä ja loput henkilökunnasta ovat joko eläköityneet, irtisanoutuneet tai ottaneet vastaan tukipaketin.

Maavoimien komentaja uskoo uuteen organisaatioon

Myös maavoimien komentaja Seppo Toivonen tunnusti Keuruun tunnelman vaikuttavan tunteisiin.

– Helpottavaa on ehkä se, että raskain vaihe on nyt ohi ja katse on eteenpäin. Tämä vaihe on viety kunnialla päätökseen.

Toivonen luottaa vahvasti huomenna aloittavaan uuteen organisaatioon.

Raskain vaihe on nyt ohi ja katse on eteenpäin.

Maavoimien komentaja Seppo Toivonen

– Se on riittävän vahva toteuttamaan niitä tehtäviä, mitkä meille on annettu.

Keuruun varuskunta-alueelle komentaja toivoo uutta elämää.

– Täytyy toivoa, että innovaatioita riittää hyödyntymään mielenkiintoinen kokonaisuus. Töitä se varmasti vaatii.

Keuruun varuskunnan kiinteistökanta ja siihen välittömästi kuuluva maa-alue, lukuunottamatta henkilökunnan asuntoina olleita kolmea kerrostaloa ja kahta rivitaloa, on myyty Sarakalliot Osakeyhtiölle, harjoitusalue säilyy toistaiseksi Metsähallituksen omistuksessa.

Keuruun pioneerirykmentin jäähyväisjuhlassa vieraili toimittaja Riika Raitio.