Vuodenvaihteen lääkehamstraus hämmästyttää apteekeissa

Vuoden viimeiset päivät ovat apteekeissa perinteisesti kiireisiä. Moni täydentää lääkevarastoaan viime tipassa, jotta ehtii saada täyden hyödyn Kelan lääkekatosta. Apteekkarien mukaan hyöty on osittain silmänlumetta.

terveys
Lääkkeitä korissa apteekissa.
Ritva Karhula / Yle

Vuodenvaihde on saanut asiakkaat jälleen hamstraamaan lääkkeitä apteekeista. Apteekkariliitosta kerrotaan, että jokavuotinen ilmiö johtuu Kelan omavastuuosuuden ylittymisestä.

– Moni saa loppuvuoden lääkkeet muutaman euron omavastuulla. Se houkuttaa täydentämään lääkevarastoja. Joinain vuosina ruuhkia lisäävät myös korvausprosentteihin tulevat muutokset, mutta sellaisia ei ole nyt luvassa, kertoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Hamstraamisen hyödyt sulavat pitkällä tähtäimellä

Esimerkiksi Porin Yliopiston Apteekissa on käynyt runsaasti asiakkaita vuoden viimeisinä päivinä. Apteekinhoitaja Heli Mäntysalo ihmettelee ryntäystä.

– Eihän hamstraamisesta ole sillä tavalla kauheasti hyötyä, että Kela korvaa lääkkeitä korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Jos lääkkeet ostaa nyt, siirtyy seuraava korvauskerta kolme kuukautta eteenpäin. Ja samalla siirtyy ensi vuoden omavastuun ylittyminen, Mäntysalo toteaa.

Asiakkaan vuosittainen omavastuu täyttyy, kun reseptilääkkeistä on maksettu vuoden aikana 610 euroa. Sen jälkeen jokaisesta korvattavasta lääkkeestä jää maksettavaksi vain 1,50 euroa.